piątek, 3 listopada 2017

Szarlotka z kremem budyniowym



Szarlotka ta jest nietypowa - bardziej wykwintna i elegancka niż tradycyjne szarlotki. Można by powiedzieć, że występuje ona tutaj w świątecznej odsłonie. 
Dwukolorowa, po upieczeniu przełożona kremem budyniowym z dodatkiem galaretki oraz bitej śmietany. Wyśmienita.
U mnie ciasto ciemne wyszło dosyć blade, bo zapomniałam kupić kakao i dodałam tylko jego resztki. Na to miejsce dosypałam jednak troszkę cynamonu, więc moja wersja jest bardziej cynamonowa (to wiadomość dla wielbicieli tej przyprawy, że tak też można ;-)
______________________________________________________________
Zachęcam do odwiedzania zakładki PASAŻ. Czasem można tam znaleźć coś dla siebie, jak np. biały mak do rogali świętomarcińskich ;-)
______________________________________________________________



Masa jabłkowa:
- 1 i 1/2 kg jabłek (waga po obraniu)
- cukier do smaku*
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków

*Ilość cukru zależy od kwasowości jabłek i własnych upodobań smakowych.

Obrane i pokrojone na małe kawałeczki jabłka wrzucić do garnka i rozgotować w niewielkiej ilości wody pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć pokrywkę, dodać cukier oraz przyprawy i gotować jeszcze kilka minut, aż cukier się rozpuści, a woda odparuje. Odstawić do wystygnięcia.
Masa jabłkowa powinna być słodka, ale jednocześnie wyrazista w smaku.
   
Ciasto:
- 3 i 1/4 szkl. mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g tłuszczu**
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
- odrobina aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki kakao

**Można użyć masła, margaryny lub połączyć jedno i drugie.  Dobrze jest też dodać trochę smalcu (ok. 50 g), wtedy ciasto będzie delikatniejsze.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z pokrojonym tłuszczem. Cukier, jajko, żółtka, śmietanę, sól i i aromat wymieszać, a następnie dodać do mąki i wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto (gdyby było mocno klejące, należy podsypać mąką). Podzielić na dwie części - jedną rozwałkować i wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki (33 x 40 cm), a do drugiej dodać kakao, ponownie zagnieść, zawinąć w folię i zamrozić (nie musi zamarznąć na kamień, wystarczy 30-60 minut w zamrażalniku). Na czas mrożenia ciasto w blaszce wstawić do lodówki (jeśli jest taka możliwość) albo wynieść w chłodne miejsce, np. do spiżarki.
Piekarnik nagrzać do 190 st.C. Ciasto w blaszce posmarować masą jabłkową, a następnie posypać startym ciastem kakaowym. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.

Krem budyniowy:
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 200 g śmietanki kremówki 30-36%

Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Aby łatwiej było to zrobić, należy naczynie z galaretką wstawić do garnka z gorącą wodą.
Szklankę mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka (1/2 szkl.) wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać na gotujące się mleko z cukrem. Zmniejszyć płomień i gotować 1 minutę, ciągle mieszając. Odstawić z ognia, wymieszać z galaretką i wystudzić do temperatury pokojowej, od czasu do czasu mieszając.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i porcjami dodawać do wystudzonego budyniu.
Upieczone wcześniej ciasto przekroić na dwie równe części (oczywiście pionowo).
Gęstniejący krem budyniowy wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugim, lekko docisnąć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.




Na podstawie tego przepisu.

6 komentarzy:

  1. Ciasto pyszne, bardzo ładnie wygląda i jest stabilne . Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj upiekłam. Właśnie przełożyłam masą i wstawiłam do lodówki. Masę spróbowałam, jak zrobiłam i jest smakowita. Genialny przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Co to znaczy przekroić pionowo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast piec ciasto na dwóch mniejszych blaszkach, piecze się je na jednej dużej, tylko potem trzeba placek przekroić. Na wszelki wypadek dodałam słowo "pionowo", aby nikomu nie przyszło do głowy przekroić tak jak biszkopt, na blaty ;-)

      Usuń
  4. Witam posiadam blaszkę 33x22 jakie proporcje na 2 placki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję przemnożyć składniki przez 1,4 (zaokrąglając wyniki "w dół", np. zamiast 4,2 równo 4).

      Usuń