piątek, 3 listopada 2017

Szarlotka z kremem budyniowym



Szarlotka ta jest nietypowa - bardziej wykwintna i elegancka niż tradycyjne szarlotki. Można by powiedzieć, że występuje ona tutaj w świątecznej odsłonie. 
Dwukolorowa, po upieczeniu przełożona kremem budyniowym z dodatkiem galaretki oraz bitej śmietany. Wyśmienita.
U mnie ciasto ciemne wyszło dosyć blade, bo zapomniałam kupić kakao i dodałam tylko jego resztki. Na to miejsce dosypałam jednak troszkę cynamonu, więc moja wersja jest bardziej cynamonowa (to wiadomość dla wielbicieli tej przyprawy, że tak też można ;-)
______________________________________________________________
Zachęcam do odwiedzania zakładki PASAŻ. Czasem można tam znaleźć coś dla siebie, jak np. biały mak do rogali świętomarcińskich ;-)
______________________________________________________________



Masa jabłkowa:
- 1 i 1/2 kg jabłek (waga po obraniu)
- cukier do smaku*
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków

*Ilość cukru zależy od kwasowości jabłek i własnych upodobań smakowych.

Obrane i pokrojone na małe kawałeczki jabłka wrzucić do garnka i rozgotować w niewielkiej ilości wody pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć pokrywkę, dodać cukier oraz przyprawy i gotować jeszcze kilka minut, aż cukier się rozpuści, a woda odparuje. Odstawić do wystygnięcia.
Masa jabłkowa powinna być słodka, ale jednocześnie wyrazista w smaku.
   
Ciasto:
- 3 i 1/4 szkl. mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g tłuszczu**
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
- odrobina aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki kakao

**Można użyć masła, margaryny lub połączyć jedno i drugie.  Dobrze jest też dodać trochę smalcu (ok. 50 g), wtedy ciasto będzie delikatniejsze.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z pokrojonym tłuszczem. Cukier, jajko, żółtka, śmietanę, sól i i aromat wymieszać, a następnie dodać do mąki i wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto (gdyby było mocno klejące, należy podsypać mąką). Podzielić na dwie części - jedną rozwałkować i wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki (33 x 40 cm), a do drugiej dodać kakao, ponownie zagnieść, zawinąć w folię i zamrozić (nie musi zamarznąć na kamień, wystarczy 30-60 minut w zamrażalniku). Na czas mrożenia ciasto w blaszce wstawić do lodówki (jeśli jest taka możliwość) albo wynieść w chłodne miejsce, np. do spiżarki.
Piekarnik nagrzać do 190 st.C. Ciasto w blaszce posmarować masą jabłkową, a następnie posypać startym ciastem kakaowym. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.

Krem budyniowy:
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 200 g śmietanki kremówki 30-36%

Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Aby łatwiej było to zrobić, należy naczynie z galaretką wstawić do garnka z gorącą wodą.
Szklankę mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka (1/2 szkl.) wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać na gotujące się mleko z cukrem. Zmniejszyć płomień i gotować 1 minutę, ciągle mieszając. Odstawić z ognia, wymieszać z galaretką i wystudzić do temperatury pokojowej, od czasu do czasu mieszając.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i porcjami dodawać do wystudzonego budyniu.
Upieczone wcześniej ciasto przekroić na dwie równe części (oczywiście pionowo).
Gęstniejący krem budyniowy wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugim, lekko docisnąć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.




Na podstawie tego przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz