środa, 25 lipca 2018

Ciasto japońskie



Ciasto japońskie to rodzaj sernika na zimno, na wilgotnym cieście kakaowym i warstwą wiśniową na wierzchu. Przepyszne !

Nie jest trudne do wykonania, ani specjalnie czasochłonne (chyba, że używamy świeżych wiśni, które trzeba wydrylować ;-) Najpierw należy upiec spód, ale cała reszta nie wymaga już pieczenia, co jest dużym plusem w czasie upałów. Na wierzch można wykorzystać gotową frużelinę ze słoika lub przygotować ją ze świeżych (w sezonie) lub mrożonych owoców. Ja dodatkowo łączę ją z galaretką, aby ciasto było bardziej "stabilne" i nie mazało się podczas krojenia. 



Ciasto:
- 150 g masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 100 ml wody
- 150 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g cukru
- 3 jajka

Masło roztopić, odstawić do przestygnięcia.
Kawę zalać 100 ml gorącej wody, wymieszać i także odstawić.
Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać przestudzone masło, znowu wymieszać, po czym dodać jajka i przestudzony napar z kawy. Wszystko razem dokładnie zmiksować na małych obrotach. Przelać do wyścielonej papierem do pieczenia blachy (24 x 36 cm) i piec w temp. 180 st.C przez 30-35 minut (do suchego patyczka).

Warstwa wiśniowa:
- 500 g (400 ml) frużeliny wiśniowej (owoców w żelu)
- galaretka wiśniowa + 100 ml wody

Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody (naczynie z galaretką warto wstawić do garnka z gorącą wodą, wtedy łatwiej będzie ją rozpuścić). Wymieszać z frużeliną i odstawić do lekkiego stężenia.

Masa serowa:
- 7 czubatych łyżeczek żelatyny (35-40 g)
- 500 ml śmietanki (30-36%)*
- 1 kg zmielonego sera twarogowego (z wiaderka)
- 250 g cukru
- aromat waniliowy

Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody (najpierw zalać zimną, przegotowaną wodą, a gdy napęcznieje wstawić naczynie do garnka z gorącą wodą i całkowicie rozpuścić). Odstawić.
Zimną śmietankę ubić na sztywno.
Ser zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym, a następnie z przestudzoną żelatyną. Na koniec dodać ubitą śmietankę i wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto w blaszce (masa powinna dosyć szybko zacząć tężeć). Na wierzchu za pomocą łyżki zrobić 4-5 niezbyt głębokich rowków wzdłuż formy. W zagłębienia nałożyć tężejącą galaretkę z wiśniami. Za pomocą patyczka zrobić wzorek, delikatnie mieszając z masą serową, po czym wstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.

Uwagi:
Frużelinę wiśniową można przygotować samemu ze świeżych lub mrożonych owoców (np. według tego przepisu, ale z ok. 500 g owoców). W takim wypadku możemy użyć do ciasta 500 ml frużeliny (zamiast 400 ml + 100 ml wody) i rozpuścić galaretkę bezpośrednio w gorącej frużelinie (nie gotować).

Masa serowa dosyć szybko tężeje, więc nie należy jej przygotowywać zanim frużelina z galaretką nie będzie miała odpowiedniej konsystencji. Lepiej żeby stężała za mocno, wtedy naczynie wstawiamy  na chwilę do garnka z gorącą wodą, niż gdyby miała być zbyt rzadka.

*Użyłam 400 g śmietanki 36% i 200 g śmietanki 30%.

6 komentarzy:

  1. Jakie fajne ciacho :) muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto! Wszystkim Smakowało! Bardzo dziękuję za wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. mrrr zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ciasto pod taką nazwą można znaleźć w wielu cukierniach. Dlaczego je tak nazwano, tego nie wiem, mogę jedynie się domyślać. Japonia to Kraj Kwitnącej Wiśni, a ciasto jest z wiśniami :-)

      Usuń