czwartek, 31 stycznia 2019

Oponki drożdżowe na śmietanie



Drożdżowe oponki ze śmietaną. W smaku bardziej przypominają grube faworki niż typowe pączki na drożdżach, ale nie jest to ani ich wadą, ani zaletą - one same w sobie są bardzo dobre. A skoro już mowa o pączkach, to w porówaniu do nich, oponki zdecydowanie dłużej zachowują świeżość.




Składniki:
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 50 g drożdży
- 1/2 szkl.  kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 2 łyżki masła (roztopionego) lub oleju
- 1 łyżka spirytusu lub octu 10%
- szczypta soli

- olej do głębokiego smażenia


Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać ciepłą śmietanę, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać. Zostawić na około 10 minut do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka roztrzepać z cukrem waniliowym, 1 łyżką cukru zwykłego i solą.
Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka, tłuszcz i spirytus lub ocet. Wszystko razem dokładnie zagnieść, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto wyłożyć na blat (w razie potrzeby lekko oprószony mąką) i rozwałkować na grubość 3-5 mm. Wykrawać foremką kółka, a w środku każdego jeszcze małe kółeczko.
Olej rozgrzać w garnku lub rondelku do ok. 170 st.C. Wkładać partiami oponki i smażyć na rumiano z każdej strony. Osączyć na ręczniku papierowym, a po wystygnięciu obtoczyć w cukrze pudrze.

11 komentarzy:

  1. Obwarzanki wyszły pyszne. Szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, piorunem ! - dziś przepis dodany i już wypróbowane :-) Cieszę się, że posmakowały.

      Usuń
  2. Ależ one pysznie wyglądają ! Ja już się nie mogę doczekać Tłustego Czwartku :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A po co czekać tak długo ? Na Tłusty Czwartek można zrobić powtórkę i to już kolejną :-)
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Pomyślałam ,ze jak będę robić jogurtowe pączki to obok, albo szybciej bo już na ta niedziele zrobię krążki. Czytam ,ze one dobrze trzymają świeżość czyli można smażyć dzień przed podaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak: wszystko, co smażone, a do tego jeszcze na drożdżach, najlepsze jest w dniu smażenia. Porównując jednak pączki i takie oponki, to te drugie przechowają się dużo lepiej (oczywiście zabezpieczone przed wysychaniem).

      Usuń
    2. no tak , jedynie chyba faworki(ale nie drożdżowe a takie klasyczne) nie tracą 2,a nawe4 dni smaku po smażeniu .Hm, czyli lepiej smażyć i podać , najlepiej jeszcze leciutko ciepłe

      Usuń
    3. Margot, te oponki właśnie bardziej przypominają takie grube faworki na proszku do pieczenia niż drożdżowe (tak, to trochę dziwne, ale takie miałam pierwsze skojarzenie). A po tym co napisałaś powyżej, myślę, że i na drugi dzień smak tych oponek by Cię nie rozczarował :-)

      Usuń
    4. Arabesko ja takich grubych na proszku do pieczenia faworków jeszcze nie jadłam ( na sodzie i amoniaku tylko, a tak to te cieniutkie bez lub drożdżowe z 2 razy robiłam ).
      Ale dziś nasmażyłam tych oponek i mi wyszły puchatki, ale trochę namieszałam , zagniotłam na noc , drożdży tylko 30 g bo tyle było ,a do sklepu nie leciałam i dałam oprócz śmietany tez ciut zwykłej wody bo jakieś twarde ciasto mi wyszło(wiejska strasznie gesta śmietana) , rano zrobiłam oponki i przed smażeniem trochę rosły pod ściereczką bo zimne ciasto bałam się smażyć i mam potwory nie oponki :D Puchate , grube i pyszne

      Usuń
    5. Najważniejsze, że dobre w smaku :-)) A skoro wypróbowane, to na drugi raz będziesz już sama wiedziała co i jak z nimi robić, no i czy następnego dnia będą wystarczająco smaczne :-)

      Usuń
    6. oj tak na jutro kilka zostało, a ,powtórka będzie i chyba będę je na noc zagniatać-takie puchate krążki są przepyszne

      Usuń