środa, 10 lutego 2021

Ciasto serowo-jabłkowe z kruszonką

 

Ucierane ciasto z serem i jabłkami w cynamonie, a do tego kruszonka na wierzchu. Wilgotne, aromatyczne i całkiem proste w wykonaniu :-)

 

Ciasto:
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru
- 120 g masła (temp. pokojowa)
- 2 jajka (temp. pokojowa)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Masa serowa*:

- 500 g mielonego sera białego
- 1/2 szkl. cukru
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jabłka:
- 1 kg jabłek
- 100 g cukru
- 1 łyżka (dałam 1 czubatą łyżeczkę) cynamonu

Kruszonka:

- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
- kilka kropli ekstraktu waniliowego



Najpierw należy przygotować kruszonkę, rozcierając ze sobą jej składniki tak, aby powstała grudkowata masa. Wstawić do lodówki.


Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i cynamonem, odstawić.


Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodać jajka, a następnie resztę składników. Powstałe ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki (23 x 33 cm).


Ogrzane do temperatury pokojowej składniki masy serowej zmiksować ze sobą.


Jabłka odcedzić z soku i wyłożyć na ciasto, następnie zalać masą serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i podpiec 10-15 minut. Gdy masa serowa lekko się zetnie, posypać kruszonką i piec kolejne 30-35 minut.


*Do masy serowej użyłam serka homogenizowanego (400 g), który jest słodki i ma rzadszą konsystencję, a w związku z tym zmieniłam też ilość pozostałych składników: cukier - 1/4 szkl., jajka - 4, mąka ziemniaczana - 2 łyżki.

Na podstawie tego przepisu.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam połączenie sera i jabłek! Ciasto do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń