środa, 16 lutego 2022

Ciasteczka owsiane FIT



Bardzo proste i zdrowe ciasteczka owsiane - tylko z trzech składników podstawowych plus dodatki. Te składniki to: płatki owsiane, banany i miód. Reszta wedle uznania i własnych upodobań, mogą to być: rodzynki, suszone morele, żurawina, sezam, pestki dyni i/lub słonecznika. Bez jajek, cukru, tłuszczu, mąki pszennej... A gdyby użyć płatków bezglutenowych, to ciasteczka byłyby nie tylko zdrowe, ale i bezglutenowe.

 

 

Składniki:
- 200 g płatków owsianych*
- 200 g dojrzałych bananów
- 3 łyżki miodu**
- garść ulubionych owoców suszonych (np. rodzynki, morele, żurawina)
- garść ulubionych pestek (np. słonecznik, dynia, sezam)

*Płatki mogą być błyskawiczne lub zwykłe. Część z nich można zmielić, wtedy ciastka będą miały bardziej zwartą konsystencję.
**Zależnie od rodzaju użytego miodu ciasteczka będą różniły się nieco kolorem i smakiem. Im ciemniejszy kolor miodu, tym bardziej wyrazisty smak. Polecam miód lipowy z Pasieki Miodowe Wzgórze.

 
Banany zmiksować lub rozgnieść za pomocą widelca. Dodać miód oraz płatki owsiane i wymieszać. Na koniec wsypać suszone owoce (pokrojone na mniejsze kawałeczki, jeśli potrzeba) i pestki. Ponownie wymieszać. Ciasto nabierać łyżką i w zwilżonych wodą dłoniach formować kulki. Układać na wyścielonej papierem do pieczenia dużej blasze, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Na koniec każdą kulkę spłaszczyć na grubość ok. 1,5 cm, brzegi wyrównać. Piec w temperaturze 180 st.C przez 15-20 minut. 

Z podanej porcji wyszło mi 12 ciastek.

Na podstawie tego przepisu.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz