Kiedyś to ciasto było nie lada wyzwaniem, ponieważ masa kajmakowa była jeszcze niedostępna w puszce i trzeba było samemu ją przygotować. A słyszałam, że takie gotowanie mleka w puszce nieraz kończyło się katastrofą ;-) Sama nigdy za to się nie zabierałam, a teraz już w ogóle nie ma takiego problemu, bo masa kajmakowa jest ogólnodostępna w każdym (lub prawie każdym) sklepie spożywczym.
Biszkopt:
- 4 jaja
- 10 dag cukru
- 5 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Przesiać razem mąki, proszek, kakao i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Piec w temp. 180 st.C. 35-40 min.
Krem:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 250 g masła lub margaryny (temp. pokojowa)
- bakalie
Masło zmiksować, stopniowo dodając masę kajmakową.
Biszkopt przekroić, przełożyć połową kremu, a resztą posmarować wierzch ciasta i posypać bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz