poniedziałek, 22 października 2007

Gniazdka



Coś dla wielbicieli ciasta ptysiowego, tym razem w wersji smażonej. Dokładnie chodzi o gniazdka, znane też jako pączki hiszpańskie, a w USA - french crullers.



Składniki:

- 25 dag mąki

- 10 dag masła lub margaryny

- 1/2 l wody

- 6 jajek

- szczypta soli


Na lukier:

- 1 szkl cukru pudru

- trochę gorącej wody

- kilka kropli olejku rumowego


Wodę zagotować z tłuszczem i solą, wsypać przesianą mąkę i mieszać do momentu, kiedy ciasto zrobi się gładkie i lśniące. Zestawić z ognia, lekko przestudzić i ucierać dodając po jednym jajku, odstawić na pół godziny. Wyciskać szprycą kółeczka na natłuszczony pergamin (tyle, ile zmieści się na raz do rondla, w którym będą smażone), a potem przenieść wraz z pergaminem na rozgrzany olej, odwracając papierem do góry. Chwilę poczekać, aż kółeczka oderwą się od pergaminu (należy go wtedy usunąć i wykorzystać do kolejnej porcji gniazdek). Smażyć po ok. 4 min. z każdej strony.

Utrzeć razem składniki lukru, a następnie maczać w nim usmażone gniazdka, tą stroną, która będzie na górze.


2 komentarze:

  1. To są oponki a nie gniazdka!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za ten przepis. Nieco go zmodyfikowałam bo po usmażeniu przekroiłam i posmarowałam marmoladą - mąż był zachwycony! robi sie szybciutko, wszystko wczoraj znikneło :)

    OdpowiedzUsuń