Coś dla wielbicieli ciasta ptysiowego, tym razem w wersji smażonej. Dokładnie chodzi o gniazdka, znane też jako pączki hiszpańskie, a w USA - french crullers.
Składniki:
- 25 dag mąki
- 10 dag masła lub margaryny
- 1/2 l wody
- 6 jajek
- szczypta soli
Na lukier:
- 1 szkl cukru pudru
- trochę gorącej wody
- kilka kropli olejku rumowego
Wodę zagotować z tłuszczem i solą, wsypać przesianą mąkę i mieszać do momentu, kiedy ciasto zrobi się gładkie i lśniące. Zestawić z ognia, lekko przestudzić i ucierać dodając po jednym jajku, odstawić na pół godziny. Wyciskać szprycą kółeczka na natłuszczony pergamin (tyle, ile zmieści się na raz do rondla, w którym będą smażone), a potem przenieść wraz z pergaminem na rozgrzany olej, odwracając papierem do góry. Chwilę poczekać, aż kółeczka oderwą się od pergaminu (należy go wtedy usunąć i wykorzystać do kolejnej porcji gniazdek). Smażyć po ok. 4 min. z każdej strony.
Utrzeć razem składniki lukru, a następnie maczać w nim usmażone gniazdka, tą stroną, która będzie na górze.
To są oponki a nie gniazdka!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje za ten przepis. Nieco go zmodyfikowałam bo po usmażeniu przekroiłam i posmarowałam marmoladą - mąż był zachwycony! robi sie szybciutko, wszystko wczoraj znikneło :)
OdpowiedzUsuń