środa, 31 października 2007

Pumpkin Cookies



W związku z tym, że została mi jeszcze dynia w puszce, a "Festiwal dyni" ciągle trwa, przygotowałam takie oto ciastka. Łatwe do zrobienia, mięciutkie w środku, w sam raz do szklaneczki mleka :-)



Składniki:
- 2,5 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 1,5 szkl. cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 szkl. puree z dyni
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- ok.2 łyżki mleka
- 1/2 łyżki rozpuszczonego masła
- kilka kropli ekstraktu waniliowego

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól wymieszać razem. Masło utrzeć z cukrem, wbić jajko, dodać puree z dyni, ekstrakt waniliowy i ucierać na jednolitą masę. Powoli dodawać mieszankę mączną. Nakładać łyżką na natłuszczoną blachę formując w miarę okrągłe ciastka. Piec 15-18 minut w temp. 200 st.C.

Składniki lukru dokładnie wymieszać, a następnie polać ostudzone ciasteczka tworząc esy-floresy.


8 komentarzy:

  1. Oooo mniam! Lubię takie ciasteczka o lekko piernikowym smaku.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze powiedziane , rzeczywiście przypominają pierniczki , gdyby do tego dało się je nadziać marmoladą to już byłyby idealne (przynajmniej dla mnie i jeszcze jednej osoby) ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. o matko!! jak ja bym chciala tez piec ciasteczka jak Ty!! niestety jestem w tym temacie kiepska :-(
    p.s. ciesze sie,ze moge komentowac :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudawianeczko , te ciastka są jednymi z najprostszych jakie w życiu piekłam - nawet nie potrzeba do nich specjalnych foremek :-) Spróbuj , a przekonasz się , "ocenę faceta" biorę na siebie ;-))
    P.S. Ja też się cieszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojejku, robię się głodna.....

    OdpowiedzUsuń
  6. no nie wiem, z tymi ocenami ostatnio bywa surowy... :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeżeli lubi wyroby piernikowate , to takie ciasteczka na pewno mu posmakują , a udać się muszą ;-)

    OdpowiedzUsuń