niedziela, 4 listopada 2007

Placek serowy z kruszonką



Mam ten przepis już od dość dawna, a jednak nie miałam okazji wypróbować go z owocami innymi niż jabłka... Albo inaczej, wydawało mi się, że właśnie jabłka najbardziej pasują do cynamonowej kruszonki. Oczywiście cynamon można zastąpić cukrem waniliowym (tak też czasem robię), ale mimo wszystko dodaję jabłka - może dlatego, że bardzo mi posmakowało to połączenie ich z serem i kruszonką :-) Gdybym mogła, chętnie także spróbowałabym wersji z mirabelkami, ale niestety nie mam do nich dostępu.



Kruszonka:

- 15 dag masła

- 15 dag cukru

- 1 żółtko

- 30 dag mąki

- trochę cynamonu (lub cukier waniliowy)

- ew. szczypta proszku do pieczenia (kruszonka będzie wtedy pulchniejsza)


Masło ogrzać do temp. pokojowej lub drobno pokroić zimne. Wymieszać z resztą składników i zagnieść w taki sposób, aby powstały duże grudki. 2/3 kruszonki wysypać do wyłożonej pergaminem blachy (o wymiarach mniej więcej 20x30 cm), lekko przycisnąć. Piec wstępnie 10 minut w temp. 200 st.C.


Obłożenie:


- 8 dag margaryny

- 15 dag cukru

- 3 jaja

- 2 łyżki grysiku

- 1 aromat waniliowy lub cytrynowy

- 50 dag chudego białego sera (ja dałam tłusty)


- 1 słoik mirabelek lub 40 dag owoców sezonowych (u mnie jabłka)


Przygotować owoce - ze słoika odsączyć, a świeże umyć, wydrylować i ew. pokroić.

Tłuszcz utrzeć z cukrem i 3 żółtkami. Dodać grysik, aromat i zmielony ser. Z białek ubić sztywną pianę (ja dałam dodatkowo jedno białko, które zostało od kruszonki). Wymieszać delikatnie z masą serową. Połowę wyłożyć na podpieczony spód, następnie obłożyć owocami, przykryć resztą masy serowej i posypać pozostałą kruszonką. Piec ok. 40 minut w temp. j.w.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz