Ostatnio kupuję wafle na zapas, a dopiero później myślę co z nich zrobię. Tym razem wyszperałam przepis, który powinien przypaść do gustu zwłaszcza wielbicielom kokosu. Dodatkowo można sobie urozmaicać to ciasto, np. maczając biszkopty w galaretce (tak jak ja to robiłam do Lodowca), ale i bez tego jest bardzo dobre - nawet z amerykańskimi biszkoptami, które bardziej przypominają kruche ciasteczka ;-)
Składniki:
- 2 szkl. mleka
- 20 dag wiórków kokosowych
- 3/4 szkl. cukru (można mniej)
- 1 kostka masła
- 1 słoiczek powideł lub dżemu
- 1 paczka wafli (4 sztuki)
- 1 paczka biszkoptów
Mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe i gotować do momentu, aż mleko wsiąknie i masa zgęstnieje, wystudzić. Masło utrzeć i dodawać masę kokosową. Przekładać w następujący sposób: wafel + powidła + wafel + mniej niż połowa kremu kokosowego + biszkopty ułożone obok siebie + reszta kremu kokosowego + wafel + powidła + wafel. Gotowe ciasto wstawić do lodówki.
tak strasznie chciało mi się tych wafli... ale niestety... smak-nie odpowiada mi. masa kokosowa jest ok, ale całość. nie mój gust. poza tym zbyt rozmiękłe i miękkie to wszystko :(
OdpowiedzUsuń