Wygląda na zwykłą babkę typu “Murzynek” ? - i owszem, tyle, że jest jeszcze prostsze i nie potrzeba używać miksera do jego wykonania. Znowu poszłam na łatwiznę, ale czasami poszukujemy przepisu na takie właśnie ciasto - mało skomplikowane, w miarę szybkie do zrobienia i oczywiście smaczne. Nie wiem skąd wzięła się jego nazwa, bo choć zawiera mleko, to nie w przeważającej ilości, to jednak z pewnością pasuje do szklaneczki mleka :-)
Składniki:
- 1/2 kostki margaryny
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mleka
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka dżemu
- 1 duże jajo (lub 2 małe)
Lukier:
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- kilka kropli aromatu śmietankowego
Margarynę, cukier i mleko zagotować, ostudzić. Dodać wszystkie "suche" składniki i dżem - wymieszać. Dodać jajko i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wylać ciasto do małej blaszki i piec 40-50 minut w temp. 180st C.(najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). Składniki lukru wymieszać razem i polać jeszcze ciepłe ciasto.
Evenko, zrobilam je wczoraj :) Jest bardzo smaczne i proste w wykonaniu :) Dziekuje za przepis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMajana
Cieszę się Majanko , że smakowało i dziękuję za komentarz :-) Tym bardziej , że wszystkie komentarze do starszych postów zostały na starym blogu i było tu trochę pusto... ;-)
OdpowiedzUsuńwitam serdecznie.Mam pytanie : formy o jakich wymiarach ( długość, szerokość)użyłaś do upieczenia ciasta
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam
Moja forma miała wymiary 12 x 22 cm.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Właśnie zrobiłam. Bałam się strasznie bo w ucieranych ciastach przeważnie wychodzą mi zakalce. Ale udało się. Jest pyszne. Nie za słodkie, lekko wilgotne. polecam. zwłaszcza ciepłe z zimnym mlekiem. Wiem - niezdrowo, ale smacznie:)
OdpowiedzUsuńA można zrezygnować z dżemu? I ostudzić składniki i potem dodac zimne czy ciepłe ?
OdpowiedzUsuńWprawdzie to tylko 1 łyżka dżemu , ale z nim ciasto będzie troszkę bardziej wilgotne. Jednak nic się nie stanie , jeśli go nie dodamy.
OdpowiedzUsuńOstudzone mleko z cukrem i margaryną może być ciepłe , byle nie gorące.
Dziękuję :) I chyba będzie tez mniej słodkie prawda ?
OdpowiedzUsuńNo niby tak , ale to niezauważalna ilość słodyczy ;-)
OdpowiedzUsuńWyszedł mi piękny zakalec :( A robiłąm jak w przepisie
OdpowiedzUsuńPrzepis na Twoje ciasto tylko bez cynamonu znalazłam tu
OdpowiedzUsuńhttp://bajkowakuchnia.blogspot.com/2012/08/wilgotna-babka.html
Przykro mi z powodu zakalca. Osobiście nigdy nie miałam z tym ciastem problemu.
OdpowiedzUsuńErvisho , dziękuję za info , ale dopóki nie ma tam mojego zdjęcia , to jest OK (to nie był mój autorski przepis).
Aha. Myślałam ze to Twój autorski :) Ale i tak wolałabym Cię poinformować.
OdpowiedzUsuńA co do zakalca do mógł on wyjść bo dało się za małe jajko? I czy te ciasto ma być takie zbite czy puszyste jak biszkopt lub murzynek ?
Lepiej dmuchać na zimne ;-)
OdpowiedzUsuńZakalec nie wyjdzie z powodu zbyt małego jajka. Powód musi być inny. Zauważyłam np. , że niektóre margaryny po rozpuszczeniu są bardzo "wodniste" , może to dlatego.
Czyli ciasto wo wylania do foremki musi być gęste? Jeśli tak to trzeba dać więcej mąki ?
OdpowiedzUsuńa moze za mało proszku do pieczenia. pół łyżeczki to wydaje mi się mało.
OdpowiedzUsuńCiasto ma być dosyć rzadkie (coś jak do murzynka). Ewentualnie można dosypać mąki , ale tylko trochę.
OdpowiedzUsuńProszku do pieczenia rzeczywiście dodaje się tylko pół łyżeczki , ale nie zapominaj , że jest jeszcze cała łyżeczka sody ;-)
Aha , może powinnam dodać , że używam szklanki o pojemności 250 ml.
Wczoraj moja mama robiła murzynka i ciasto było bardzo gęste. Od kiedy pamiętam było tak gęste ze łycha stawała dębem :)
OdpowiedzUsuńJuz wiem co zrobiłam źle... Nie zauważyłąm ze w przepisie jest soda i jej nie dałam :(
OdpowiedzUsuńErvisha , serio ? W takim razie dałam kiepski przykład , ale u mnie ciasto na murzynka nigdy nie wychodzi gęste ;-)) Tak , czy siak powinno spływać z łyżki , a nie trzymać się jej ;-)
OdpowiedzUsuńAnonimowy , trzeba uważnie czytać przepisy :-)
Tak :)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi je tak:
kostka masła
4 jajka (białka i żółtka osobno)
szklanka cukru
2,5 pełne szklanki mąki
mały proszek do pieczenia
łyżka kakao
I na prawde wychodzi bardzo gęste ze trudno potem białka wymieszać z masą i na pewno nie schodzi z łyżki :D ale wychidzi na bank :D
A i jeszcze daje troche wody i wiśnie :)
OdpowiedzUsuńA maragryne trzeba rozpuścić w mleku z cukrem? i jaki cukier puder czy kryształ ?
OdpowiedzUsuńMargarynę razem z cukrem i mlekiem trzeba zagotować (do rozpuszczenia składników).
OdpowiedzUsuńCukier ma być zwykły , kryształ.