wtorek, 23 października 2007

Wafle świąteczne



Ostatnio kupuję wafle na zapas, a dopiero później myślę co z nich zrobię. Tym razem wyszperałam przepis, który powinien przypaść do gustu zwłaszcza wielbicielom kokosu. Dodatkowo można sobie urozmaicać to ciasto, np. maczając biszkopty w galaretce (tak jak ja to robiłam do Lodowca), ale i bez tego jest bardzo dobre - nawet z amerykańskimi biszkoptami, które bardziej przypominają kruche ciasteczka ;-)



Składniki:

- 2 szkl. mleka

- 20 dag wiórków kokosowych

- 3/4 szkl. cukru (można mniej)

- 1 kostka masła

- 1 słoiczek powideł lub dżemu

- 1 paczka wafli (4 sztuki)

- 1 paczka biszkoptów


Mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe i gotować do momentu, aż mleko wsiąknie i masa zgęstnieje, wystudzić. Masło utrzeć i dodawać masę kokosową. Przekładać w następujący sposób: wafel + powidła + wafel + mniej niż połowa kremu kokosowego + biszkopty ułożone obok siebie + reszta kremu kokosowego + wafel + powidła + wafel. Gotowe ciasto wstawić do lodówki.

1 komentarz:

  1. tak strasznie chciało mi się tych wafli... ale niestety... smak-nie odpowiada mi. masa kokosowa jest ok, ale całość. nie mój gust. poza tym zbyt rozmiękłe i miękkie to wszystko :(

    OdpowiedzUsuń