poniedziałek, 31 grudnia 2007

Torcik bananowy



Coś dla wielbicieli ciast deserowych - lekki, piankowy, bananowy, galaretkowy torcik na zimno. Robiłam go pierwszy raz i trochę nie spodobała mi się masa bananowa po dodaniu galaretki - zwyczajnie "zwarzyła się". Co prawda nie miało to wpływu na smak ciasta, bo wszystko i tak zastygło, ale bardzo nie lubię kiedy tak się dzieje ;-) Następnym razem nie będę czekała, aż galaretka zacznie tężeć, tylko dodam ostudzoną do temperatury pokojowej :-)



Składniki:


- 25 dag masła lub margaryny

- 1 + 3/4 szkl. cukru pudru

- 1 kg bananów

- 3 galaretki (2 cytrynowe lub pomarańczowe i jedna czerwona na wierzch)

- 3 jaja

- herbatniki lub biszkopty na spód


Masło utrzeć z 1 szkl. cukru pudru, dodać żółtka, zmiksowane banany, a na koniec 1 galaretkę cytrynową (lub pomarańczową) rozpuszczoną w 1 szkl. wody. Masę wyłożyć do tortownicy na herbatniki (lub biszkopty), schłodzić.

Z białek ubić pianę, dodać 3/4 szkl. cukru pudru, a następnie drugą galaretkę cytrynową (lub pomarańczową), rozpuszczoną w 1 szkl. wody (tężejącą). Gotową piankę wyłożyć na zastygniętą masę bananową. Całość zalać galaretką czerwoną (np. truskawkową).

13 komentarzy:

  1. Fajniutkie delikatne ciasto :) Bardzo mi sie podoba, takie kolorowe , piekne :) Przepis juz sie drukuje. Pozdrawiam. Majana

    OdpowiedzUsuń
  2. Również pozdrawiam i życzę powodzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis wpisuje do ulubionych bo uwielbiam takie ciasta na zimno, a banany tez niczego sobie!
    pozdrawiam noworocznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tylko uważaj na tę masę bananową - może Tobie wyjdzie jednolita. A nawet jeśli nie , to ciasto i tak będzie "zjadliwe" (moje było) ;-)

    Życzę wszystkiego dobrego w nowym roku , zwłaszcza , że będzie to dla Ciebie ważny rok :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Spodobal mi sie ten przepis i wyprobuje go jeszcze w tym tygodniu,w sobote mamy spotkanie rodzinne.Dzieki........ pozdrawiam.
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam nadzieję , że torcik będzie Wam smakował :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przeglądałam wczoraj pani blog i tak skojarzyłam fotki,które perfidnie kopiuje ta pani http://innanizinna.blog.onet.pl/,2,ID398302385,n
    Jest tam też pół blogu dorotus76 i kto wie jeszcze czyje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za wiadomość , już się tym zajęłam.

    OdpowiedzUsuń
  9. ja nigdy nie dodaje surowych jaj tzn.do potraw bez pieczenia.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam,czy ten przepis jest na mała tortownicę czy dużą na 27cm. prosę o odpowiedż. Poniewaz chcę robic te ciasto ale boje sie zeby nie zabraklo mi skladnikow. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis jest na dużą tortownicę (w moim przypadku 26 cm).

    OdpowiedzUsuń
  12. czygalaretka na wierzchu sie nie rozleje pocalym torcie?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto przygotowujemy w tortownicy, więc nie może się rozlać.

    OdpowiedzUsuń