Do -30% na wybrane produkty
środa, 16 lipca 2008

Babka ucierana



Taka sobie łatwa (no ba... jakże by inaczej) babka do popołudniowej kawy lub herbaty. Jedyne utrudnienie polega na tym, że do zrobienia jej potrzebna jest waga ;-) Moja mama na przykład, nigdy nie lubiła jej używać i zawsze wolała szklanki.


Składniki:

- 6 jaj

- po tyle samo mąki, cukru i tłuszczu (masła lub margaryny) ile ważą jajka (u mnie 35 dag)

- 1/2 torebki proszku do pieczenia (nie wiem ile to dokładnie jest, ale dałam 1,5 łyżeczki)

- sok z 1 cytryny + otarta skórka lub cukier waniliowy


Tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami na gładką masę, następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i skórkę lub cukier waniliowy. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec 1 godz. w temp. 160 - 180 st.C. Wystudzoną babkę można polukrować.

5 komentarzy:

  1. Ja robię prawie takie samo ciasto, tyle że z owocami, zobacz:
    http://przystole.blox.pl/2008/06/Latwe-ciasto-z-owocami.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście podobne , tyle tylko , że u Ciebie dodaje się mniej tłuszczu , no i ciasto jest z owocami (co na pewno ożywia "monotonię" zwykłej babki) ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie niewykonalne, moja waga wazy jak jej sie podoba;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Iis , trzymasz ją z sentymentu ? :-))
    Ostatecznie można zrobić to ciasto tak trochę "na oko" , czyli za wyznacznik przyjąć 35 dag , a jeśli jajka są zdecydowanie duże to 40 dag. Resztę można sobie przeliczyć ;-)

    OdpowiedzUsuń