I kolejny owocowy wypiek. Tym razem wiedziałam, że ciasto będzie wilgotne, czyli takie jak lubię najbardziej, bo z dodatkiem jogurtu, a to jeden z moich ulubionych składników. Piekłam już chałkę z jogurtem, bułeczki, kilka rodzajów ciast - wszystko pyszne. Nie miałam więc wątpliwości, że i tym razem ciasto takie właśnie będzie :-) Przepis znalazłam na tym blogu.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 3 szkl. mąki
- 1 i 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ok. 2 szkl. wiśni
Wypestkowane wiśnie posypać 2 łyżkami mąki i podrzucać w misce, aż wszystkie pokryją się mąką.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt, olej i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na muffiny). Wsypać wiśnie i ostrożnie wymieszać. Wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyścielonej pergaminem blachy (u mnie 20x30 cm). Piec w temp. 200 st.C. przez 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem). Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
O tak - to coś zdecydowanie dla mnie! Mokre ciasto z jogurtem i wiśniami, mniam:) Ja tez bardzo lubię takie wlaśnie jogurtowe wypieki:)
OdpowiedzUsuńPyszniutko wygląda na Twoich zdjęciach.
Pozdrawiam ciepło!
Wyglada na bardzo puszyste i mieciutkie. Chetnie zjdlabym kawaleczek :)
OdpowiedzUsuńTo teraz jestem w kropce, bo nie wiem co upiec? Jedno ładniejsze od drugiego :)Może ten przepis połączyć z borówką? Już sama nie wiem....
OdpowiedzUsuńBardzo puszyście się prezentuje. :) Lubię jagody, lubię borówki i ciasta piekę z nimi namiętnie. :)
OdpowiedzUsuńno tak z wiśniami,jogurtem i takie smakowite,to twoje ciasto
OdpowiedzUsuńa przy okazji ,fajny ten blog co znalazłaś przepis :)
Miałam zrobić kompot z wiśni, w lodówce stoi jogurt naturalny... więc jutro zrobię ten placek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńMyślę , że to ciasto równie dobrze można upiec z innymi owocami , najlepiej właśnie leśnymi.
P.S. Margot , nawet bardzo fajny ten blog ;-)
Świetny przepis - czegoś takiego właśnie szukałem :-) Biorę się za chwilkę za pieczenie.
OdpowiedzUsuńUpiekłam dziś rano. Zjadłam już dwa kawałki :) Pycha, polecam!!!
OdpowiedzUsuń"Mokre ciasto z jogurtem i wiśniami, mniam :)"
OdpowiedzUsuńpotwierdzam :D
i ja lubię wilgotne ciasta
OdpowiedzUsuńucierane z truskawkami z Twojego przepisu było pyszne
pora wyprobowac nowy :-)
uwielbiam połączenie wiśni i słodkiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńpomimo 26stopni w kuchni, upieklam dzis to ciasto :) dodalam porzeczki bo juz nie mam sily robic dzemow itp. :) wyszlo pyszniutkie. wpisuje do "zeszytu rzeczy wartych powtorzenia" :D
OdpowiedzUsuńprzewspaniale wyszlo Evenko!!!! :)) zapisuje do zrobienia-takie wlasnie bardzo lubie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i bajecznie. Kolejny raz przekonuję się, że muszę upiec w końcu ciasto jogurtowe :))))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Jedno z moich ulubionych ciast na szybko. Chociaż z wiśniami jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam tylko zamiast wiśni dałam jeżyny. Ciasto jest genialne, mokre ale jednocześnie delikatne. Słodkie ciasto z kwaśnymi owocami daje znakomity kontrast. Jem jeszcze dobrze ciepłe. Pychaaaaa
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta jogurtowe!
OdpowiedzUsuńSą świetne ,a Twoje wygląda wyjątkowo pysznie!
uściski!
Super przepis! Jak kończy się jedno, piękę następne;) Zrobiłam też wersję z jagodami, ale dużo lepsze jest z wiśniami, oraz w wersji biało - kakaowej z rodzynkami. Każda wersja jest smaczna, nie sucha, i do zrobienia w 5 min. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńCiasto robiłam już kilka razy z różnymi owocami, zawsze pięknie się udaje i jeszcze lepiej smakuje! Dzisiaj wersja sezonowa z rabarbarem i jabłkami! Trochę zmniejszyłam ilość dodanego cukru i ni c nie zaszkodziło. Pycha, polecam wszystkim swoim znajomym. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko?
OdpowiedzUsuńNie mam nic przeciwko i bardzo się cieszę , że ciasto smakuje :-)
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić to ciasto z mrożonymi wiśniami? Wcześniej może je rozmrozić?
OdpowiedzUsuńTak , mrożone owoce trzeba wcześniej rozmrozić i odsączyć.
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo pyszne ciasto. Zniknelo w jeden dzien wiec dzis zastaawiam sie czy moge zastapic wisnie truskawkami i rabarbarem (uwielbiam to polaczenie) i zamiast naturalnego jogurtu dac owocowy, z lenistwa :)
OdpowiedzUsuńJogurt to jogurt , tyle , ze naturalny jest niesłodki ;-) A owoce też można zamienić na inne , tylko trzeba pamiętać , żeby nie przesadzić z ilością , bo ciasto może się nie przepiec.
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam to ciacho i wyszło pyszniutkie.Wiśnie pięknie się rozłożyły,nie opadły na spód,zero zakalca.Jutro powtórka bo znika w mig:-)
OdpowiedzUsuńnie wiem co robie nie tak,robilam juz 2 razy i za kazdym zakalec,nie cały ale w niektórych miejscach:(
OdpowiedzUsuń1 raz robiłam bez owoców,potem z owocami.czy to ciasto trzeba bardzo długo ucierać?bo juz nie wiem gdzie tkwi mój błąd.ale w smaku bardzo smaczne ciasto:)
Może dajesz zimny jogurt , taki prosto z lodówki ? Do ciast ucieranych najlepiej używać produktów o temp. pokojowej.
OdpowiedzUsuńDzięki za ten przepis,właśnie upiekłam jogurtowe pyszności,paluszki lizać ;-) mniam ,mnia ...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie.
zrobilam z mrożonymi wiśniami, bardzo dobre tylko następnym razem dam dużo mniej cukru. zakalca nie ma, idealne do kawy dla tesciowej:-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś z porzeczkami, wyszło rewelacyjne !! Dziękuję bardzo za przepis !
OdpowiedzUsuńEvenko ciasto jest rewelacyjne! Upiekłam je i jestem nim zachwycona, zresztą nie tylko ja:) Dzięki za przepis:) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę , że ciasto smakowało :-)
OdpowiedzUsuńP.S. A ja teraz , jak mam w końcu wiśnie , to czasu brak , żeby coś z nimi zrobić ;-)
zdecydowanie za duża ilośc cukru -aż mdli.Za duzao mąki,powinny byc 2 szklanki.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam mam na imie Basia,mam 24 lata,szukalam przepisu na ciasto z wisniami i trafilam na ta strone...nie potrafie piec,tzn.czasem probowalam ale nigdy mi to nie wychodzilo pomimo dobrych checi:) zawsze wychodzil zakalec,nawet przy najprostrzych ciastach jak "murzynek" do wczoraj,,, ciasto jest przepyszne, robilam je juz z 10 razy i o dziwo:)zawsze wyschodzilo idealnie.. raz sprobowalam nawet z wisniami zamoczonymi wczesniej w w alkoholu i wyszlo nieiemsko pyszne..:) chcialam barzdzo podziekowac za ten przepis.. wkoncu cos mi wyszlo:)a szczegolnie zadowolony jest moj maz:)dziekuje jescze raz i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńbaaardzo smaczne ciasto, zrobiłam z kakaem i kruszonką kokosową, piekłam jakieś 45-50 minut, naprawdę polecam!!!
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam i wyszedł mega zakalec. W smaku też nie jest zbyt dobry... jestem wściekła bo nikt nie chce go jeść, a składniki się zmarnowały.:(
Piekłam dzisiaj ciastko. W trakcie robienia miałam jedną wątpliwość, co kruje się pod pojęciem "ubić jajka". Jednak zaryzykowałam i całe wymiksowałam z cukrem. I udało się! :) Pychotka
OdpowiedzUsuńWydawało mi się , że zwrot "ubić jajka" jest powszechnie znany ;-)
OdpowiedzUsuńCieszę się , że ciasto wyszło i smakowało :-)
Właśnie 15 min temu wstawiłam go do piekarnika i mam nadzieję, że się uda, bo już pachnie wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie włożyłam ciasto do piekarnika, zrobiłam troche po swojemu i mam nadzieje ze nie bedzie to zakalec.
OdpowiedzUsuńDo połowy ciasta dodałam troche kakao dałam na blaszke na to czeresnie i druga polowa jasna. Jak zdąże zrobić zdjęcie po upieczeniu to Wam pokaże- o ile moje wieczne głodomory w domu nie pochłoną tego szybciej :D Bardzo ciekawa wyniku końcowego czekam...
Ciasto wyszło suuper, polecam dwa kolory (tzn polowa z kakao) moja babcia robiła podobną ale babke. Szkoda, że nie wiem jak zamieścić zdjecie bo mam ładny kawałek ugryzionego ciacha na zdjeciu :]
OdpowiedzUsuńsmaczne na sam widok
OdpowiedzUsuńCzy ciasto trzeba piec z termoobiegiem? Już wydrylowałam wisnie, kupiłam składniki.. Musi się udać! :)
OdpowiedzUsuńJa piekłam bez termoobiegu.
OdpowiedzUsuńUda się ! Co ma się nie udać ? ;-)
Ciasto wyszło przepyszne!
OdpowiedzUsuń