piątek, 31 lipca 2009

Jogurtowe ciasto z wiśniami



I kolejny owocowy wypiek. Tym razem wiedziałam, że ciasto będzie wilgotne, czyli takie jak lubię najbardziej, bo z dodatkiem jogurtu, a to jeden z moich ulubionych składników. Piekłam już chałkę z jogurtem, bułeczki, kilka rodzajów ciast - wszystko pyszne. Nie miałam więc wątpliwości, że i tym razem ciasto takie właśnie będzie :-) Przepis znalazłam na tym blogu.


Składniki:

- 3 jajka

- 1 szkl. jogurtu naturalnego

- 3 szkl. mąki

- 1 i 3/4 szkl. cukru

- 1/2 szkl. oleju

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- ok. 2 szkl. wiśni


Wypestkowane wiśnie posypać 2 łyżkami mąki i podrzucać w misce, aż wszystkie pokryją się mąką.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt, olej i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na muffiny). Wsypać wiśnie i ostrożnie wymieszać. Wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyścielonej pergaminem blachy (u mnie 20x30 cm). Piec w temp. 200 st.C. przez 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem). Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.



46 komentarzy:

  1. O tak - to coś zdecydowanie dla mnie! Mokre ciasto z jogurtem i wiśniami, mniam:) Ja tez bardzo lubię takie wlaśnie jogurtowe wypieki:)
    Pyszniutko wygląda na Twoich zdjęciach.
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada na bardzo puszyste i mieciutkie. Chetnie zjdlabym kawaleczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To teraz jestem w kropce, bo nie wiem co upiec? Jedno ładniejsze od drugiego :)Może ten przepis połączyć z borówką? Już sama nie wiem....

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo puszyście się prezentuje. :) Lubię jagody, lubię borówki i ciasta piekę z nimi namiętnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no tak z wiśniami,jogurtem i takie smakowite,to twoje ciasto
    a przy okazji ,fajny ten blog co znalazłaś przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Miałam zrobić kompot z wiśni, w lodówce stoi jogurt naturalny... więc jutro zrobię ten placek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję :-)
    Myślę , że to ciasto równie dobrze można upiec z innymi owocami , najlepiej właśnie leśnymi.
    P.S. Margot , nawet bardzo fajny ten blog ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis - czegoś takiego właśnie szukałem :-) Biorę się za chwilkę za pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam dziś rano. Zjadłam już dwa kawałki :) Pycha, polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. "Mokre ciasto z jogurtem i wiśniami, mniam :)"
    potwierdzam :D

    OdpowiedzUsuń
  11. i ja lubię wilgotne ciasta
    ucierane z truskawkami z Twojego przepisu było pyszne
    pora wyprobowac nowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam połączenie wiśni i słodkiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pomimo 26stopni w kuchni, upieklam dzis to ciasto :) dodalam porzeczki bo juz nie mam sily robic dzemow itp. :) wyszlo pyszniutkie. wpisuje do "zeszytu rzeczy wartych powtorzenia" :D

    OdpowiedzUsuń
  14. przewspaniale wyszlo Evenko!!!! :)) zapisuje do zrobienia-takie wlasnie bardzo lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie i bajecznie. Kolejny raz przekonuję się, że muszę upiec w końcu ciasto jogurtowe :))))

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jedno z moich ulubionych ciast na szybko. Chociaż z wiśniami jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie upiekłam tylko zamiast wiśni dałam jeżyny. Ciasto jest genialne, mokre ale jednocześnie delikatne. Słodkie ciasto z kwaśnymi owocami daje znakomity kontrast. Jem jeszcze dobrze ciepłe. Pychaaaaa

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam ciasta jogurtowe!
    Są świetne ,a Twoje wygląda wyjątkowo pysznie!
    uściski!

    OdpowiedzUsuń
  19. Super przepis! Jak kończy się jedno, piękę następne;) Zrobiłam też wersję z jagodami, ale dużo lepsze jest z wiśniami, oraz w wersji biało - kakaowej z rodzynkami. Każda wersja jest smaczna, nie sucha, i do zrobienia w 5 min. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto robiłam już kilka razy z różnymi owocami, zawsze pięknie się udaje i jeszcze lepiej smakuje! Dzisiaj wersja sezonowa z rabarbarem i jabłkami! Trochę zmniejszyłam ilość dodanego cukru i ni c nie zaszkodziło. Pycha, polecam wszystkim swoim znajomym. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko?

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie mam nic przeciwko i bardzo się cieszę , że ciasto smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy można zrobić to ciasto z mrożonymi wiśniami? Wcześniej może je rozmrozić?

    OdpowiedzUsuń
  23. Tak , mrożone owoce trzeba wcześniej rozmrozić i odsączyć.

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo, bardzo pyszne ciasto. Zniknelo w jeden dzien wiec dzis zastaawiam sie czy moge zastapic wisnie truskawkami i rabarbarem (uwielbiam to polaczenie) i zamiast naturalnego jogurtu dac owocowy, z lenistwa :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jogurt to jogurt , tyle , ze naturalny jest niesłodki ;-) A owoce też można zamienić na inne , tylko trzeba pamiętać , żeby nie przesadzić z ilością , bo ciasto może się nie przepiec.

    OdpowiedzUsuń
  26. Dziś zrobiłam to ciacho i wyszło pyszniutkie.Wiśnie pięknie się rozłożyły,nie opadły na spód,zero zakalca.Jutro powtórka bo znika w mig:-)

    OdpowiedzUsuń
  27. nie wiem co robie nie tak,robilam juz 2 razy i za kazdym zakalec,nie cały ale w niektórych miejscach:(
    1 raz robiłam bez owoców,potem z owocami.czy to ciasto trzeba bardzo długo ucierać?bo juz nie wiem gdzie tkwi mój błąd.ale w smaku bardzo smaczne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Może dajesz zimny jogurt , taki prosto z lodówki ? Do ciast ucieranych najlepiej używać produktów o temp. pokojowej.

    OdpowiedzUsuń
  29. Dzięki za ten przepis,właśnie upiekłam jogurtowe pyszności,paluszki lizać ;-) mniam ,mnia ...
    pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  30. zrobilam z mrożonymi wiśniami, bardzo dobre tylko następnym razem dam dużo mniej cukru. zakalca nie ma, idealne do kawy dla tesciowej:-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Zrobiłam dziś z porzeczkami, wyszło rewelacyjne !! Dziękuję bardzo za przepis !

    OdpowiedzUsuń
  32. Evenko ciasto jest rewelacyjne! Upiekłam je i jestem nim zachwycona, zresztą nie tylko ja:) Dzięki za przepis:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Bardzo się cieszę , że ciasto smakowało :-)
    P.S. A ja teraz , jak mam w końcu wiśnie , to czasu brak , żeby coś z nimi zrobić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  34. zdecydowanie za duża ilośc cukru -aż mdli.Za duzao mąki,powinny byc 2 szklanki.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  35. Witam mam na imie Basia,mam 24 lata,szukalam przepisu na ciasto z wisniami i trafilam na ta strone...nie potrafie piec,tzn.czasem probowalam ale nigdy mi to nie wychodzilo pomimo dobrych checi:) zawsze wychodzil zakalec,nawet przy najprostrzych ciastach jak "murzynek" do wczoraj,,, ciasto jest przepyszne, robilam je juz z 10 razy i o dziwo:)zawsze wyschodzilo idealnie.. raz sprobowalam nawet z wisniami zamoczonymi wczesniej w w alkoholu i wyszlo nieiemsko pyszne..:) chcialam barzdzo podziekowac za ten przepis.. wkoncu cos mi wyszlo:)a szczegolnie zadowolony jest moj maz:)dziekuje jescze raz i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  36. baaardzo smaczne ciasto, zrobiłam z kakaem i kruszonką kokosową, piekłam jakieś 45-50 minut, naprawdę polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  37. Witam,
    Dziś upiekłam i wyszedł mega zakalec. W smaku też nie jest zbyt dobry... jestem wściekła bo nikt nie chce go jeść, a składniki się zmarnowały.:(

    OdpowiedzUsuń
  38. Piekłam dzisiaj ciastko. W trakcie robienia miałam jedną wątpliwość, co kruje się pod pojęciem "ubić jajka". Jednak zaryzykowałam i całe wymiksowałam z cukrem. I udało się! :) Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  39. Wydawało mi się , że zwrot "ubić jajka" jest powszechnie znany ;-)
    Cieszę się , że ciasto wyszło i smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  40. Właśnie 15 min temu wstawiłam go do piekarnika i mam nadzieję, że się uda, bo już pachnie wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  41. Właśnie włożyłam ciasto do piekarnika, zrobiłam troche po swojemu i mam nadzieje ze nie bedzie to zakalec.
    Do połowy ciasta dodałam troche kakao dałam na blaszke na to czeresnie i druga polowa jasna. Jak zdąże zrobić zdjęcie po upieczeniu to Wam pokaże- o ile moje wieczne głodomory w domu nie pochłoną tego szybciej :D Bardzo ciekawa wyniku końcowego czekam...

    OdpowiedzUsuń
  42. Ciasto wyszło suuper, polecam dwa kolory (tzn polowa z kakao) moja babcia robiła podobną ale babke. Szkoda, że nie wiem jak zamieścić zdjecie bo mam ładny kawałek ugryzionego ciacha na zdjeciu :]

    OdpowiedzUsuń
  43. smaczne na sam widok

    OdpowiedzUsuń
  44. Czy ciasto trzeba piec z termoobiegiem? Już wydrylowałam wisnie, kupiłam składniki.. Musi się udać! :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Ja piekłam bez termoobiegu.
    Uda się ! Co ma się nie udać ? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  46. Ciasto wyszło przepyszne!

    OdpowiedzUsuń