Ten przepis czekał cały rok, żebym z niego skorzystała - tak jakoś wyszło. Ciasto jest smaczne, choć nie z gatunku "mokrych". Moje wyjątkowo ubogie w jagody, dlatego tym bardziej polecam dodać ich więcej, żeby było zdecydowanie jagodowe, a nie tylko piegowate ;-) Przepis pochodzi z bloga Edysi.
Składniki:
- 6 jajek
- 250 g margaryny
- 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 18%
- 400 g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- jagody w ilości dowolnej
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, po łyżce śmietany i mąki, aż do wyczerpania składników. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie łyżką wmieszać do ciasta.
Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy (20 x 30 cm), posypać połową jagód. Na to wyłożyć drugą część ciasta i resztę jagód (jeśli ciasto pieczemy z innymi owocami, nie dzielimy ciasta na pół i owoce wykładamy tylko na wierzch).
Wstawić do nagrzanego do 180º C piekarnika i piec 50-60 minut.
Ciasto wydaje się bardzo puchate i kusi mnie aby je upiec w sobotę u rodziców :) Mam nadzieję, że nie jest zbyt suche?
OdpowiedzUsuńPodoba mi się takie piegowate ciacho!:))
OdpowiedzUsuńJa wolę mokre ciasta, więc pewnie wrzuciłabym więcej owoców :))
Pozdrawiam ciepło:)
Majana
Szarlotku , nie , nie jest zbyt suche , tylko ja lubię ciasta zdecydowanie wilgotne :-)
OdpowiedzUsuńMajanko , w takim razie mamy podobny gust ;-)
Pozdrawiam !
ale super wygląda z taką małą ilością jagód, takie piękne ma piegi :)
OdpowiedzUsuńslicznie wyglada,ale pewnie tez bym wrzucila wiecej jagodek,bo wilgotniejsze by bylo :))
OdpowiedzUsuńEvenko cieszę się, że przez ten cały rok ciasto nie wypadło Ci z planów :)
OdpowiedzUsuńFajnie że skorzystałaś z "mojego" przepisu:)
ale podobno piegi są w modzie ;)
OdpowiedzUsuńbyłbym pewna ze to sernik gdyby nie nazwa:] super wygląda:))
OdpowiedzUsuńmrrruuu... te ciasto wyglada jak z bajki, takie delikatne i puszyste. Ślinka cieknie ;) Pozdrawiam futerkowakuchnia.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za komentarze , a Tobie Edysiu za przepis :-)
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka poleciała..
OdpowiedzUsuńdobrze, że nie lubię jagód :p
Czy mi się wydaję,czy ono było suche?:)
OdpowiedzUsuńa ciasto mogloby byc z malinami? i moze banalne pytanie - dlaczego nie dzielic ciasta na pol jesli dodaje sie inne owoce niz jagody?
OdpowiedzUsuńInne owoce zazwyczaj są większe i cięższe , więc mocniej opadają w czasie pieczenia , a jagody są lekkie i jeśli chcemy mieć je w całym cieście , a nie tylko na górze , to dzielimy ciasto na połowę.
OdpowiedzUsuńMaliny też w zasadzie są lekkie , więc można je potraktować tak , jak jagody ;-)
Wygląda obłędnie:D Planuję dzisiaj upiec, mam tylko pytanie- na jaką to formę?
OdpowiedzUsuńWymiary formy to ok. 20 x 30 cm.
OdpowiedzUsuńTO NAJWSPANIALSZE CIASTO JAKIE W ŻYCIU UPIEKŁAM!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, dziękuję, dziękuję za przepis!!
Niemal się popłakałam ze szczęścia, gdy zobaczyłam, jakie wielkie wyrosło.. Bałam się zakalca, bo ze mnie taki trochę "Smerf Ciamajda", ale teraz dosłownie PĘKAM Z DUMY! Drogie Panie, nie bójcie się, że będzie suche - śmietanka i piana z białek nadają konsystencję kremowo-puszystą.. Dzięki temu ciasto smakuje jak najbardziej wyszukany deser Gordona Ramsay'a =D Polecam, naprawdę polecam i nie przestanę polecać nigdy!! Na reszcie udało mi się coś pysznego!
Jeszcze raz dziękuję, wyściskałabym Panią za ten przepis=*
Witaj
OdpowiedzUsuńPiekłam, jest rewelacyjnie smaczne :)
Pozdrawiam :)