Każdy "coffee cake", który do tej pory upiekłam zawierał cynamon (a powinien... kawę ? ;-) Ten także jest z dodatkiem tej przyprawy, tylko nie jestem pewna, czy rzeczywiście ona pasuje do jagód (tudzież borówek amerykańskich). Jeżeli nie jesteście wielbicielami cynamonu, to radzę z niego zrezygnować, bo choć wcale nie dodaje się go tutaj dużo, to może tylko zepsuć smak zamiast go poprawić. Ogólnie ciasto bardzo smaczne, polecam wypróbować.
Ciasto:
- 180 g masła
- 1 i 1/2 szkl. cukru (dałam trochę mniej)
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 szkl. mąki (nie całkiem pełne)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- 1/4 szkl. brązowego cukru (ubitego)
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 szkl. jagód (u mnie borówki amerykańskie)
Wszystkie składniki ogrzać do temp. pokojowej.
Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem dobrze ubijając. Wlać wanilię. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, dodawać stopniowo do masy na przemian ze śmietaną.
Do natłuszczonej, okrągłej formy z kominkiem (26-30 cm średnicy) wlać 1/3 ciasta.
Brązowy cukier, mąkę i cynamon wymieszać - połowę wysypać na ciasto. Na to dać 1 szkl. jagód, znowu wyłożyć 1/3 ciasta (czyli połowę z tego, co zostało), posypać brązowym cukrem z mąką i cynamonem, a na to drugą szklankę jagód. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta.
Piec w temp. 180 st.C przez 55-65 minut (do suchego patyczka). Przed wyjęciem z formy studzić 10 minut. Jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem.
Lukier:
- 3/4 szkl. cukru pudru
- ok. 2 łyżki mleka
Składniki wymieszać na gładką masę.
Przepis pochodzi z tej strony.
Zapowiada sie pysznie:) Bardzo lubię takie ucierane ciasta:)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszniasto wygląda! Z jagódkami musi smakować obłędnie.
OdpowiedzUsuńA wiesz,ja słyszałam,ze "coffee cake" dlatego , bo jest ciastem do kawy :))
Pozdrówki na nowy tydzien:)
Ciasto prezentuje się pysznie:) Jednak mimo iż lubię cynamon jakoś do jagód mi nie pasuję, wypróbuję w takim razie bez niego. Miłego dnia:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta, zawsze są niesamowicie miękkie :)
OdpowiedzUsuńArabesko już miałam się zabierać do robienia muffin z jagodami na maślance,a tu pojawiło się takie cudo.Teraz mam dylemat co zrobić jako pierwsze bo oba zdjęcia mnie zauroczyły.Chyba rzucę monetą i zobaczymy.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńja lubię cynamonowo jagodowe połączenia.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście dodatek co najmniej ciekawy. Jagody i cynamon, to ci dopiero! Ale ja lubię; bardzo - więc może by posmakowało? ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Jagodowa babeczka, pycha! A cynamon wszędzie jest mile widziany :)
OdpowiedzUsuńPodrawiam:)
Widzę , że zdania są podzielone - jednym pasuje tu cynamon , innym nie. Czekam zatem na opinie już po wypróbowaniu przepisu , w obudwu wersjach :-)
OdpowiedzUsuńP.S. Majanko , bo to JEST ciasto "do kawy". Ale ci , którzy jeszcze o tym nie wiedzą , poszukują kawy w składnikach ciasta ;-)
Pozdrawiam!
Przepiękne ciasto:)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda. Ciasta z jagodami są fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńa ja z wielką chęcią wypróbowalabym obie wersje. Cynamon uwielbiam, a połączenie go z jagodami (tudzież jagód z nim) jest intrygujące
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie....;)
OdpowiedzUsuńsmatczne ciasto ! 1 skl , to ile : g ?
OdpowiedzUsuńmerci , véro .
Pięknie się prezentuje Evenko:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńvéro, 1 szkl mąki - 170 g. Już upiekłam, połączenie cynamonu z jagodami jest ciekawe, ale następnym razem upiekę bez tego dodatku, wydaje mi się że esencja waniliowa wystarczy do nadania pysznego aromatu :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda cudownie, a za cynamonem nie przepadam więc i tak bym go nie dodała :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńVero , 1 szkl. to 250 ml. W oryginale jednak był użyty 'cup' o pojemności 240 ml , dlatego napisałam , że szklanki mają być "niepełne" (1 cup = 150 g mąki)
dziekuje bardzo
OdpowiedzUsuńpozdrawiam , véro .
pyszne te jagodowe ucierańce :)
OdpowiedzUsuńLukier na mleku! To jest coś!
OdpowiedzUsuń:)
Mi się sypnęło kiedyś za dużo cynamonu do sosu pomidorowego ale czad :D
Smakowało całkiem nieźle, ale nijak nie pasowało do pulpetów :D
Polko :-)) Nawet nie chcę sobie wyobrażać jak smakuje cynamonowy sos pomidorowy ;-))
OdpowiedzUsuńA czy można dawać mrożone jagódki, czy tylko świeże? Pozdrawiam, cikyna
OdpowiedzUsuńJagody mogą być świeże lub mrożone. W przypadku mrożonych nie rozmraża się ich , żeby nie zafarbować ciasta.
OdpowiedzUsuńJa robiłam ze świeżymi , ale podejrzewam , że z mrożonymi ciasto trzeba piec nieco dłużej.