piątek, 15 października 2010

Kokosowa drożdżówka z owocami



Ciasto drożdżowe z owocami zatopionymi w masie kokosowej, a to wszystko posypane kruszonką. Czy potrzeba coś jeszcze dodawać ? Dla mnie pycha ! Przepis znalazłam na tej stronie, tylko dostosowałam go do wymiarów mojej blaszki i zmieniłam parę szczegółów.


Ciasto:

- 250 g mąki

- 1 łyżka cukru

- szczypta soli

- 15 g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 łyżeczki suszonych

- ok. 1/3 szkl. letniego mleka

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 40 g masła


Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wlać mleko, wsypać cukier i pokruszone drożdże. Odstawić na 10-15 minut, aż drożdże zaczną bąbelkować. Następnie dodać sól, cukier waniliowy, rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto i od razu wyłożyć do natłuszczonej blaszki (23 x 33cm). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.


Kruszonka:


- 100 g masła

- 150 g mąki

- 100 g cukru

- odrobina aromatu śmietankowego lub waniliowego


Masło posiekać (lub rozpuścić i wymieszać) z resztą składników.


Masa kokosowa:

- 100 g cukru

- 250 g śmietanki kremówki

- 4 żółtka

- 150 g wiórków kokosowych


Żółtka ubić z cukrem na jasną, kremową masę, wymieszać ze śmietanką i wiórkami kokosowymi.


Dodatkowo:

- 2 brzoskwinie

- 2 duże jabłka

- sok z cytryny


Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Z brzoskwiń wyjąć pestki i również pokroić.

Na wyrośnięte ciasto wyłożyć masę kokosową, na niej ułożyć "szachownicę" z owoców, wierzch posypać kruszonką. Piec w temp. 180 st.C przez 45-50 minut.


Uwagi:

Można użyć dowolnych owoców: nektarynek , śliwek...


14 komentarzy:

  1. Dla mnie to ciasto jest niebiańsko pyszne!I wygląda pięknie.
    Czy można choć kawałeczek?

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację , nic więcej nie potrzeba. Jak dla mnie jest idealne! Kokos, ach, uwielbiam! :))
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wlasnie zjadalm obiad....a i teraz zobaczylam zdjecie i czuje taki niedosyt... ;/ Uwilebiam kokosowe wypieki i nie trzeba mnie specjalnie namawiac:) Ale zjadalbym duzzy kawalek tego ciasta...bo tak pysznie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  4. przypomina mi dzieciństwo.
    wspaniała.

    zawsze, gdy przechodzę koło takiego jednopoziomowego domku na mojej ulicy, z okna (zawsze uchylonego, bez względu na pogodę) wydobywa się zapach drożdżowego ciasta. chociaż nadrabiam jakieś dziesięć minut drogi, zawsze tamtędy maszeruję do muzycznej.

    OdpowiedzUsuń
  5. kokosy chyba nigdy nie mogą się znudzic. tyle jest z nimi cudnych przepisów :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne To Twoje ciasto drożdżowe!

    OdpowiedzUsuń
  7. ale slicznie wyglada:) pycha ciacho, a moze jeszcze uda sie zalapac na kawaleczek?

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudeńko! Musi niesamowicie soczyście smakować. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam!
    Masa kokosowa jest przepyszna - wilgotna i soczysta, dałam śliwki, co świetnie uzupełniło smak kokosa, kruszonka na miękkim owocu daje chrupiącą skóreczkę - no obłęd smakowy normalnie :)))) Jedyne co zmienię w przyszłości to ciasto - raczej będę robić na kruchym, ale to moje indywidualne upodobanie.
    Dziękuję za wspaniały przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Arabesko, znowu odpisuję od Ciebie przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. alez znowu pysznosci u Ciebie :) tez sobie zapisje,bo bardzo lubie kokos w ciastach :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto smaczne, ale nie rzuca na kolana. Myślę, że byłoby smaczniejsze na kruchym spodzie (ktoś wcześniej też sugerował zmianę ciasta). Podsumowując: lepiej wygląda niż smakuje.

    OdpowiedzUsuń