Niezbyt duże, niezbyt grube ciasto i takie dobre, że znika w mgnieniu oka. Sam spód ogólnie mógłby być trochę bardziej wilgotny, ale w połączeniu z grubą warstwą soczystego ananasa, wymieszanego z orzechami, brązowym cukrem i przypieczonego tworzy całkiem zgraną parę :-)
Ciasto:
- 125 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/3 szkl. cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Miękkie masło utrzeć z cukrem (za pomocą miksera) na kremową masę. Wbijać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ubijając na wysokich obrotach. Dodać śmietanę i wanilię, wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać do masy, wlać mleko, dokładnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem formy (20 x 20 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec ok. 30 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Studzić przez 15 minut, a w międzyczasie przygotować mieszankę ananasową do obłożenia oraz nagrzać piekarnik do najwyższej temperatury.
Na wierzch:
- 3 łyżki masła
- 1/3 szkl. brązowego cukru
- 1 puszka ananasów , drobno pokrojonych i dokładnie odsączonych
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
Miękkie masło (myślę , że lepiej byłoby je po prostu rozpuścić) utrzeć z cukrem , wymieszać z ananasem i orzechami. Wyłożyć na upieczone ciasto i wstawić ponownie do piekarnika na 5-7 minut lub do momentu , aż wierzch zacznie "bąbelkować" i karmelizować się.
Przepis znaleziony na tym blogu.
Wygląda przepysznie!:))
OdpowiedzUsuńA jak z wierzchu wilgotne i ciut bardziej suchy spód to się chyba świetnie uzupełnia i jest pyszne :))
Pozdrawiam:)
Nie znalam jeszcze tak pysznego przepsiu na ciasto z dodatkiem ananasa. Dzieki Tobie juz znam :)) Wyglada oblednie pysznie :)
OdpowiedzUsuńZ ananasem to dopiero musi pysznie smakować, ciasto wydaje się dość wilgotne i prezentuje się bardzo apetycznie ...
OdpowiedzUsuńta pierzynka z ananasa brzmi bardzo ciekawie i wyglada pysznie:)
OdpowiedzUsuńpyszna jest ta owocowa warstwa.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z ananasem.
OdpowiedzUsuńMusze koniecznie je wypróbować:)Bardzo apetycznie wygląda:)
Pozdrawiam:)
Bardzo mi się ten przepis podoba!
OdpowiedzUsuńWarstwa nadzienia prezentuje się po prostu obłędnie pysznie...
OdpowiedzUsuńfantastyczny przepis, rzeczywiście chyba najbardziej interesujący jaki znam z dodatkiem ananasa :)
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta jeszcze nie widziałam - wygląda wspaniale. Tylko wypróbować.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabieram się za pieczenie, bo zapowiada się pysznie. Być może ciasto wyszło Ci dość suche, bo w oryginalnym przepisie są miary amerykańskie: 1 cup mąki to nie jest nasza szklanka :) Trudno jest znaleźć wiarygodne przeliczniki, wg internetowego konwertera 1 cup mąki to jedynie 120 g (ale przy płynach to już 240 ml...)
OdpowiedzUsuńhttp://convert-to.com/293/whole-wheat-flour.html