środa, 1 grudnia 2010

Placek budański



Tak jak zapowiadałam, znowu będzie serowo. Tym razem placek na kruchym, orzechowym cieście z kratką na wierzchu. Kiedy piekłam go pierwszy raz, ciasto wydało mi się aż za bardzo kruche, więc tym razem dałam tylko połowę orzechów - i tak mi bardziej odpowiada. Do masy serowej dodaje się jeszcze jabłka (czy raczej jedno duże), które nadają kwaskowatego akcentu, a wszystko razem tworzy pyszną kompozycję.



Ciasto:


- 300 g mąki tortowej

- 200 g masła

- 100 g cukru pudru

- 100 g orzechów włoskich (dałam 50 g, resztę dosypałam mąki)

- 1 cukier waniliowy

- 3 żółtka

- skórka z połowy cytryny


Orzechy włoskie zmielić, skórkę z cytryny bardzo drobno pokroić (lub zetrzeć). Z wszystkich powyższych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki (na czas przygotowywania masy serowej).


Masa serowa:


- 350 g białego sera (półtłustego)

- 150 g cukru

- 150 g masła

- 3 białka

- 30 g kaszy manny

- skórka z połowy cytryny (zastąpiłam ekstraktem waniliowym)

- 200 g jabłek


Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zmielony ser utrzeć z miękkim masłem oraz cukrem. Dodać startą skórkę z cytryny, kaszę i jabłka, wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek (najlepiej tuż przed nałożeniem masy na podpieczony spód).

Jedną połowę ciasta rozwałkować na placek grubości ok. 3-5 mm, ułożyć w lekko natłuszczonej formie (u mnie okrągła, o średnicy 20 cm, ale może być też średniej wielkości blaszka). Piec wstępnie w temp. 180-200 st.C przez ok. 15 minut (aż struktura ciasta zacznie się wiązać). Wyjąć z piekarnika, nałożyć nadzienie serowe, a wierzch przykryć wałeczkami uformowanymi z drugiej połowy ciasta tak, aby tworzyły kratkę. Całość ponownie wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut (aż ciasto się zarumieni).

Uwagi:
Ja swoją formę wyłożyłam ciastem łącznie z bokami, ale jeżeli używamy większej, to można położyć tylko na dnie.



13 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba! :)) Bo to taki sernik prawda?
    Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda i niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, od niedawna polubiłam serniki i ten mi się bardzo podoba.

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... orzechowy spod, masa serowa, wszystko wskazuje, ze ciacho jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ciasta z serem, a to wygląda na przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękny. Uwielbiam ciasta orzechowe, kocham sernikowate. Czyli to ma w sobie wszystko co najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za komentarze :-)

    U mnie to ciasto wygląda jak sernik , ale gdyby było upieczone w większej formie , to by było bardziej "plackowate" , co odpowiadałoby jego nazwie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna ta kratka na wierzchu.
    Sernika z jabłkiem jeszcze nie piekłam. Ciekawe jak smakuję:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierwszy raz widzę takie ciasto, ale bardzo mi się ono podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. podoba mi się to połączenie, i to bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  11. Orzechy i ser- pyszne połączenie! I cudownie wygląda, kratka na wierzchu zawsze nadaje "domowy" wygląd :)

    OdpowiedzUsuń