Przygotowanie typowego ciasta francuskiego zajmuje mnóstwo czasu, ale już półfrancuskiego trwa dosłownie kilka minut (należy je co prawda jeszcze potem schłodzić, ale tylko jeden raz i nie potrzeba wielokrotnie wałkować ;-) Czyli w sumie ciasteczka są całkiem proste do wykonania, zaledwie kilkuskładnikowe i co najważniejsze bardzo smaczne. Można oczywiście formować z ciasta dowolne kształty - rogaliki, rożki, wiatraczki... Ja zrobiłam rurki z marmoladą (jest gęsta, więc nie wypływa podczas pieczenia) oraz kopertki, nadziane rzadszym dżemem.
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 250 g margaryny
- 1 szkl. gęstej , kwaśnej śmietany
- marmolada lub gęsty dżem
- cukier puder do posypania
Mąkę posiekać z margaryną , stopniowo dodawać śmietanę i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu ciasto dość cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Zależnie od tego , jaki kształt ciasteczek chcemy uzyskać , nakładać marmoladę wzdłuż jednego boku i zwijać w ruloniki lub też nakładać marmoladę (albo dżem) na środek i składać w kopertę , zlepiając tylko rogi kwadratów. Piec w temp. 200 st.C na rumiano (ok. 20 minut). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
- 3 szkl. mąki
- 250 g margaryny
- 1 szkl. gęstej , kwaśnej śmietany
- marmolada lub gęsty dżem
- cukier puder do posypania
Mąkę posiekać z margaryną , stopniowo dodawać śmietanę i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu ciasto dość cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Zależnie od tego , jaki kształt ciasteczek chcemy uzyskać , nakładać marmoladę wzdłuż jednego boku i zwijać w ruloniki lub też nakładać marmoladę (albo dżem) na środek i składać w kopertę , zlepiając tylko rogi kwadratów. Piec w temp. 200 st.C na rumiano (ok. 20 minut). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Pyszności! Wspaniały przepis! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMoja cała rodzina uwielbia takie ciastka :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentują;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie skojarzyly z ciastkami, ktore moja Mama kupowala w lokalnym sklepiku. Wygladaja pysznie!
OdpowiedzUsuńwyglądają nieziemsko! jak z cukierni:) uwielbiam takie ciacha
OdpowiedzUsuńJak najbardziej zapisuje... świetne!
OdpowiedzUsuńkwaśna śmietana to ma mieć konsystencję taką gęstą - jakby jogurt grecki? i w sklepie jest w kubeczkach
OdpowiedzUsuńz góry dziękuję za odp
Pysznie wygladaja:) Mniam zabieram jedna rureczke:)
OdpowiedzUsuńMuszą byc pyszne! Przepis z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMimi , tak , mniej więcej. Jeżeli można nabrać czubatą łyżkę , to jest dobra ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie komentarze :-) My też bardzo lubimy takie ciasteczka ;-)
Jeszcze nigdy nie wykorzystałam w swoich przepisach ciasta francuskiego. Może właśnie dlatego, że nie trafiłam do tej pory na taki właśnie przepis :) Świetny blog!
OdpowiedzUsuńmam ochotę na takie ciastko!
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają te ciasteczka. Bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńCiasto półfrancuskie jest bardzo wdzięczne, to prawda i bardzo pyszne :)
pozdrawiam ciepło:)
ależ fajne, lubię takie szybkie przepisy-uratowały mnie już nie jeden raz z powodu braku czasu:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka ;) dla mnie to powrót do dzieciństwa ;))!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie z=ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńczy można do tych ciastek użyc lemon curd?
OdpowiedzUsuńpozd
mich
Szczerze powiedziawszy to ja nawet nie wiem jak smakuje 'lemon curd' , ale jeśli tylko nie rozpływa się pod wpływem temp. , to będzie dobry ;-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają i jak smakowicie, mniam ... Mam ogromną ochotę je upiec, ale zastanawiam się jaką śmietanę użyć, by była gęsta?
OdpowiedzUsuńJeżeli nie masz jeszcze wypróbowanej, to każda 18% będzie OK. Tylko żeby nie była z dopiskiem "do zupy".
OdpowiedzUsuńWitam. Juz drugi raz piekę te ciastka, są przepyszne. Chciałbym się dowiedzieć jak je pakowac aby jak najdłużej były swieże? Bo np. piekę je dzisiaj, a jutro chcę dopiero zawieźć teściowej :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że najlepiej w jakimś zamkniętym pojemniku, niekoniecznie szczelnym, żeby ciasteczka nie zmiękły za bardzo.
OdpowiedzUsuń