Kiedy brakuje nam czasu lub chęci do skorzystania z jakiegoś bardziej skomplikowanego przepisu, a mamy akurat ochotę na coś słodkiego do kawy, to ta receptura będzie w sam raz. Ciasto przygotowuje się dosłownie w pięć minut - wszystkie składniki mieszamy razem, wlewamy do formy i pieczemy. Prosto, szybko i smacznie.
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 3 jaja
- 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (ok. 2/3 szkl.)
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka kakao
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (u mnie 10 x 33 cm). Piec ok. 40 minut w temp. 200 st.C.
Przepis zaczerpnięty z książeczki Poradnika domowego.
Moja mama robiła takie ciasto..proste, szybkie i smaczne..
OdpowiedzUsuńTakie proste ciasta to jest to! Niewiele skladnikow, prostota wykonania, a smak czesto przebija najwykwintniejsze torty :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybciutkie ciasta:) często chodzę na skróty by szybko rozkoszować się słodkościami:p
OdpowiedzUsuńlubię wszystkie Twoje ciasta.
OdpowiedzUsuńtakie przepisy bywają bardzo bardzo potrzebne czasami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze :-)
OdpowiedzUsuńTen przepis mam już od dawna i korzystałam z niego od czasu do czasu , tylko ostatnio jakoś o nim zapomniałam. Przypomniało mi się , kiedy szukałam czegoś ekspresowego do zrobienia ;-)
Super jest to ciasto. Muszę zapamiętac przepis. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Faktycznie prosciutkie. Mnie tam do takich ekspresowych wypiekow nie trzeba dlugo przekonywac:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ono jest przepyszne! Pamiętam je z dzieciństwa jak moja Mama je robiła. :) Z takiej książki, która ledwo się trzyma, ale przepisy z niej są doskonałe.
OdpowiedzUsuńLubię taki szybkie, nieskomplikowane ciacha :) Z dżemem nie próbowałam, fajna sprawa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Cudo. Co prawda bardziej mi pasuje na zimę, ale niezaprzeczalnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie przepis jest trochę "zimowy" , ale z drugiej strony , czas zrobić miejsce na nowe , tegoroczne przetwory ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie komentarze ! :-)
Właśnie się piecze, nie mogę się już doczekać. :))
OdpowiedzUsuńZastanawia mnie jedno, mam taki sam przepis tylko różniący się ilością mąki u mnie są 3 szklanki. O co chodzi? Proszę o radę.
Skoro się już piecze , to trochę po czasie ;-) W każdym razie dodanie większej ilości mąki spowoduje , że ciasto będzie bardziej zwarte i "suche". Ilu piekarzy , tyle różnych wersji przepisów :-)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie robiłam i chętnie spróbuję ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWłaśnie mi wyszedł wspaniały zakalec. :D Podczas pieczenia ciasto pięknie wyrosło, a później bach - całe oklapło, chociaż stygło w piekarniku. Ale bardzo smaczny zakalec, także nie jest źle. ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto na zimowa porę, tylko że ja piekę je ok.godziny w temp.170st.C, jest wtedy takie soczyste że tak powiem. No i dodam, że wypróbowałam wiele Twoich przepisów i zagościły u mnie na stałe.:)
OdpowiedzUsuńZrobilam to ciasto z maki pelnoziarnistej, do srodka dodalam okolo kubek wisni, ale z innymi owocami tez by bylo dobre. Zaiast sody dalam proszek do pieczenia. Pieklam godzine w temperaturze 170 stopni i wyszlo takie mokre, jak lubie, za to niestety troche przyklaplo, ale i tak jest go duzo. Ogolnie fajny przepis.
OdpowiedzUsuńTeż już kiedyś słyszałem o tym przepisie, zrobiłem go ostatnio w innej wersji a dokładnie zamiast dżemu porzeczkowego z fantazja śliwkową z pińczowa czyli (śliwka, kakao i wanilia w jednym)wyszedł bardzo dobry
OdpowiedzUsuń