czwartek, 29 listopada 2012

Ciasto "Trójniak"



Wiem, że krąży po sieci przepis na podobne ciasto, tyle tylko, że z dodatkiem czwartego koloru. Musi trochę poczekać na swoją kolejkę ;-) A póki co zapraszam na "trójniaka". Ostatnio piekłam go jeszcze przed założeniem bloga i sama nie wiem dlaczego dopiero teraz do niego wracam. Ciasto bardzo mi smakowało. Poza tym ładnie wygląda, a przez dodatek maku szczególnie "pasuje" do świątecznego stołu.



Składniki:
- 2 szkl. mąki + 1 łyżka
- 250 g masła
- 8 łyżek oleju
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szkl. maku
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego


Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać ocet, olej i aromat waniliowy. Następnie dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle ucierając. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto podzielić na 3 równe części: do jednej dodać łyżkę mąki, do drugiej kakao, a do trzeciej mak. Do natłuszczonej formy (u mnie tortownica 26 cm) wyłożyć najpierw jasne ciasto, potem kakaowe, a na końcu makowe. Piec w 180 st.C przez około 50 minut. Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem lub oblać polewą.




Przepis pochodzi z książeczki "Poradnika domowego".

23 komentarze:

  1. Ale fajne ciasto!:) Proste a jakie efektowne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie się prezentuje:) ciacho jak malowane:D

    OdpowiedzUsuń
  3. łatwe, intrygujące z wyglądu! do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite i ładne ciasto. Świetnie się prezentuje na stole.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne i idealne na święta. Piękna zimowa stylizacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe i proste. Może jak już podłączą mi nowy piekarnik to się na nie zdecyduję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj
    Robię podobnie babkę :)
    Smacznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czwarty kolor jest zbedny, w wersji trojkolorowej wyglada swietnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale bardzo ładnie ono wygląda :)
    Bardzo fajny blog pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie w odwiedziny przy okazji:)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie ciekawe ciasto! i jak świątecznie u Ciebie się zrobiło:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za komentarze :-)

    W tym roku wyjątkowo wcześnie zrobiło się u mnie świątecznie. Był ku temu powód, który poznacie już wkrótce ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. zachowuję link na Święta, dziękuję za inspirację!
    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  13. zawsze chętnie sięgam po takie ciasta:)

    Zapraszam do zabawy, jeśli tylko masz ochotę :) Szczegóły u mnie : http://atinabc.blox.pl/2012/12/Libster-blog.html
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. jaki jest to rodzaj ciasta takie bardziej suche czy wilgotne?

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardziej wilgotne niż suche. Ja sama nie lubię ciast piaskowych, a to bardzo mi smakowało ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo dziękuję za odpowiedź, będzie u mnie pieczone na BN:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam ciasto i bardzo nam smakowało. Dziękuję bardzo za przepis i inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wlasnie wyprobowalam ,i musze pochwalic ze ciasto jest naprawde super,jeszcze tak zachwycona nie bylam,robilam w formie serce silikonowej,troche mi na gorze peklo,ale i tak jestem zadowolona,twoj blog jest boski,masz talent!dziekuje i zycze Wesolych Swiat!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję i cieszę się, że przepis przypadł do gustu.
    Również życzę wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo ladne jest to ciasto . Nie moglam go nie upiec. Zapraszam do mnie: http://www.bialyobrus.blogspot.it/2013/11/ciasto-trojniak.html

    OdpowiedzUsuń