niedziela, 16 grudnia 2012

Krucho-drożdżowa strucla z orzechami



Strucla... To słowo od razu przywodzi mi na myśl drożdżowego zawijańca, pachnącego migdałami, którego niezmiennie, co roku piecze moja mama na święta Bożego Narodzenia.
Wypiek ten zawsze kojarzył mi się z nadzieniem makowym. Tym razem postanowiłam jednak to zmienić, zwłaszcza, że moi domownicy nie przepadają za makiem. Zrobiłam więc ciasto krucho-drożdżowe, a środek wypełniłam masą orzechową. Całość po upieczeniu polałam słodkim lukrem... Strucli w takiej wersji na pewno już nikt się nie oprze :-)





Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 2 jajka i 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 50 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- cukier waniliowy

Drożdże pokruszyć i wymieszać ze śmietaną. Mąkę połączyć z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Dodać pokrojoną na małe kawałeczki margarynę i razem posiekać. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, jajka i żółtko. Zagnieść jednolite ciasto i włożyć (zawinięte w folię) do lodówki na kilkanaście minut.

Masa orzechowa:

- 300 g zmielonych orzechów laskowych*
- 150 g cukru
- odrobina olejku migdałowego
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki wymieszać razem na gładką, kremową masę.

*Orzechy (nie mielone) można wcześniej podpiec w piekarniku. W tym celu należy rozłożyć orzechy na blasze i wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na około 10 minut. W międzyczasie przemieszać 1-2 razy, żeby równomiernie się przypiekły.

Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o grubości pół centymetra i długości około 27 cm każdy lub dwa różne o łącznej długości 54 cm (np. 20 i 34 cm, jak w moim przypadku). Posmarować masą orzechową , zwinąć ciasno jak roladę i włożyć do dwóch wyścielonych pergaminem foremek keksowych. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piec w temperaturze 180 st.C przez 45-50 minut.

Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- odrobina aromatu waniliowego

Składniki lukru utrzeć na gładką masę i posmarować nią ostudzone strucle.
Część lukru można dodatkowo zabarwić kakao i zrobić ozdobny wzorek.


8 komentarzy:

  1. super, ja też aż tak za makiem nie przepadam,świetna alternatywa dla tradycyjnej świątecznej strucli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym się nie oparła, o nie!
    Cudownie wygląda.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O Matko ! Jak ona jest świetnie zwinięta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety ostatnio jestem na diecie i zauważyłam Twoje smakowite przepisy i pomyślałam, że muszę się obejść smakiem, ale widzę, że przy niektórych przepisach są wartości kaloryczne, czy są one wiarygodne?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję Wam :-)

    Anonimowy, wartości kaloryczne są tak samo wiarygodne jak te na opakowaniach w sklepach ;-) Wyliczam je sama na podstawie danych z e-kcal. Ostatnio zaniedbałam to, ale będę stopniowo nadrabiała. Jeśli interesują Cię jakieś konkretne przepisy, to mogę zacząć od nich w trybie przyśpieszonym ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Alez ona piekna! W sam raz na swiateczny stol.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję Ci za ten przepis! Nadzienie dałam zupełnie inne (jabłka ze słoika i posypałam grubo cynamonem, druga wersja to z twarogiem), ale ta konsystencja ciasta, łatwość i szybkość przygotowania i smak - zachwyciło się wiele osób i na pewno na Święta jeszcze zrobię:)

    OdpowiedzUsuń