niedziela, 28 kwietnia 2013

Babka serowa



Jeśli chodzi o wypieki z serem, to nigdy nie mam ich dość. Czy to sernik, czy ciastka, bułeczki, czy właśnie babka z dodatkiem sera - biorę je wszystkie :-) 
W sumie całkiem niedawno piekłam podobne ciasto, ale z chęcią wypróbowałam także ten przepis. Zwłaszcza, że potrzebowałam czegoś szybkiego, nieskomplikowanego i oczywiście smacznego.




Składniki:
- 3 jajka
- 150 g cukru pudru
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 200 g zmielonego sera twarogowego
- 200 g margaryny
- 20 ml rumu lub olejek rumowy
- rodzynki

Jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, ser, stopioną i ostudzoną margarynę. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i rum lub olejek rumowy. Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Piec ok. 60 minut w 180 st.C. Po lekkim przestudzeniu babkę wyjąć z formy i polukrować albo całkowicie ostudzoną oblać polewą czekoladową.



14 komentarzy:

  1. na bank zrobię..wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna babka Evenko! nie robilam chyba jeszcze serowej, muszę zatem wypróbować. Ma piękną konsystencję.
    Pozdrowienia Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Iwona, w takim razie czekam na Twoją wersję :-)

    Majanko, ja wiem, że u Ciebie sernika nic nie przebije, ale jak będziesz miała akurat pod ręką małą kostkę sera, to może skusisz się na taką babkę ? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. piekłam niedawno tą babkę, jest obłędna:) ciężka, aromatyczna i bardzo wilgotna:) kocham takie wypieki, a wypieków z serem tak jak ty nigdy u mnie dość;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Antenko, widzę, że znasz się na rzeczy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietna! Wyglada na bardzo delikatna.

    OdpowiedzUsuń
  7. musi być smakowita:) bardzo lubię takie wypieki, tym bardziej, że w Twojej babce znajduje się ser twarogowy, który kocham!:)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada suuuper!:) Ja tez z serem biore wszystko!:) W ciemno:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieszę się, że Wam się podoba :-) Serowe wypieki mają w sobie to coś ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda na smaczniutkie, tylko bez tych rodzynek, nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. czy babka jest z tych wilgotnych czy raczej takich do popijania herbatką?

    OdpowiedzUsuń
  12. Karotka, bo ono jest smaczne, a rodzynki to tylko dodatek, zawsze można je pominąć ;-)

    Jasper, z tych wilgotnych.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy ser z wiaderka się nadaje? I jeśli upiekę tę babkę dziś wieczorem, to jutro będzie jeszcze świeża (chciałabym ją wziąć do pracy)

    Kachaj

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak, ser wiaderkowy też może być. A babce do jutra na pewno nic się nie stanie, tylko dobrze jest przykryć ją (folią, miską lub chociaż ściereczką), żeby nie obsychała.

    OdpowiedzUsuń