Jeszcze jakiś czas temu na blogu pojawiały się komentarze, że nie ma cukru "waniliowego", tylko "wanilinowy". Faktycznie, kiedyś był niedostępny. Ale zawsze przecież można było zrobić swój własny cukier z prawdziwą wanilią :-) I to w bardzo prosty sposób. Ja swój pierwszy cukier waniliowy zrobiłam kilka lat temu, właśnie w czasach kiedy był on dla mnie jeszcze nieosiągalny.
Składniki:
- ok. 300 g drobnego cukru
- 1 laska wanilii *
Wanilię przekroić wzdłuż, nożem wyskrobać nasionka i połączyć z cukrem. Pozbawioną nasion laseczkę pokroić na małe kawałki i też dodać do cukru. Wszystko razem dokładnie wymieszać, wsypać do czystego słoiczka, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej kilka dni przed użyciem. Raz na jakiś czas trzeba potrząsnąć słoikiem, żeby cukier pozostał sypki.
Jeżeli ktoś chce, tak przygotowany cukier waniliowy można dodatkowo zmielić w młynku.
Najprawdziwszy i najlepszy :)
OdpowiedzUsuńtez taki robię:)
OdpowiedzUsuńWspaniały jest. Też taki robię. Piękne zdjęcie Evenko:)
OdpowiedzUsuńEspresso, właśnie taki jest :-)
OdpowiedzUsuńWiewiórko, jest nas więcej ;-)
Majanko, dziękuję :-) Tym bardziej, że miałam duże obawy, podczas pstrykania fotek, co do efektu końcowego ;-)
domowy najlepszy, też taki sobie robię:)
OdpowiedzUsuńTeż taki robię :)
OdpowiedzUsuń