wtorek, 2 kwietnia 2013

Domowy cukier waniliowy



Jeszcze jakiś czas temu na blogu pojawiały się komentarze, że nie ma cukru "waniliowego", tylko "wanilinowy". Faktycznie, kiedyś był niedostępny. Ale zawsze przecież można było zrobić swój własny cukier z prawdziwą wanilią :-) I to w bardzo prosty sposób. Ja swój pierwszy cukier waniliowy zrobiłam kilka lat temu, właśnie w czasach kiedy był on dla mnie jeszcze nieosiągalny.

  

Składniki:
- ok. 300 g drobnego cukru
- 1 laska wanilii *

Wanilię przekroić wzdłuż, nożem wyskrobać nasionka i połączyć z cukrem. Pozbawioną nasion laseczkę pokroić na małe kawałki i też dodać do cukru. Wszystko razem dokładnie wymieszać, wsypać do czystego słoiczka, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej kilka dni przed użyciem. Raz na jakiś czas trzeba potrząsnąć słoikiem, żeby cukier pozostał sypki.

Jeżeli ktoś chce, tak przygotowany cukier waniliowy można dodatkowo zmielić w młynku.

6 komentarzy:

  1. Najprawdziwszy i najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały jest. Też taki robię. Piękne zdjęcie Evenko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Espresso, właśnie taki jest :-)

    Wiewiórko, jest nas więcej ;-)

    Majanko, dziękuję :-) Tym bardziej, że miałam duże obawy, podczas pstrykania fotek, co do efektu końcowego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowy najlepszy, też taki sobie robię:)

    OdpowiedzUsuń