piątek, 24 października 2014

Zakręcone bułeczki drożdżowe z nutellą




Jeżeli coś jest z nutellą, to prawie na pewno posmakuje dzieciom. Chociaż nie tylko, dorosłym też ;-). M-żonek po spróbowaniu powiedział: „ale pyszne bułeczki !”. Mi też smakowały, najbardziej zaraz po upieczeniu, kiedy były jeszcze ciepłe i lekko chrupiące. Do kawy lub herbaty albo po prostu ze szklanką mleka.






Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 30 g drożdży
- 50 g cukru (ok. 4 łyżki)
- 180 ml mleka
- 30 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli

- nutella (kilka łyżek)


Mleko lekko podgrzać.
Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać 1 łyżeczkę cukru, kilka łyżek ciepłego mleka (nie gorącego !) i 1 łyżkę mąki. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mleka podgrzać mocniej, dodać masło i podgrzewać do rozpuszczenia, po czym odstawić do przestygnięcia (żeby było ciepłe, ale nie gorące).
Jajka utrzeć z cukrem, solą i cukrem waniliowym.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać mleko z masłem, jajka z cukrem oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko razem dokładnie wyrobić, przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 20×50 cm, połowę posmarować nutellą (niezbyt grubo) i złożyć na pół (przykrywając nutellę).


Tak przygotowane ciasto pokroić wzdłuż dłuższego boku na 12 pasków. Każdy pasek skręcić spiralnie, po czym uformować „ślimaczka”, koniec zawijając pod spód.


Gotowe bułeczki ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.


Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 15 minut.

Uwagi:
Jeżeli posiadamy piekarnik z termoobiegiem, wtedy ciasta można nie dzielić na połowę, tylko rozwałkować od razu całość (ok. 40×50 cm), podzielić na 24 paski i upiec wszystkie bułeczki jednocześnie, na dwóch blachach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz