Prawdziwie jesienny wypiek - z dodatkiem marchewki, cukinii, jabłek i orzechów. Sycące, wilgotne i aromatyczne. Do tego bardzo proste w wykonaniu i szybkie, ale dopiero od momentu, kiedy przyszykujemy już sobie wszystkie dodatki, bo na tym schodzi najwięcej czasu ;-)
To jedno z najlepszych ciast tego typu, jakie kiedykolwiek robiłam.
Składniki:
- 230 g masła (rozpuszczonego)
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka (temp. pokojowa)
- 1/4 szkl. soku pomarańczowego (użyłam cytrynowego)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (zastąpiłam 1 łyżeczką aromatu waniliowego)
- 3 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ew. po szczypcie zmielonych goździków i gałki muszkatołowej
- 2 szkl. startej (na drobnych lub dużych oczkach) marchwi
- 1 szkl. startej na dużych oczkach młodej cukinii (razem ze skórką)
- 1 szkl. obranego i pokrojonego w kostkę jabłka
- 1/2 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich
Podłużną formę (9 x 33 cm) posmarować masłem i posypać mąką.
Rozpuszczone masło, jajka, sok z pomarańczy i wanilię zmiksować w dużej misce.
W oddzielnym naczyniu połączyć mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i resztą przypraw (jeśli używamy). Dodać do "mokrych" składników razem z marchwią, cukinią, jabłkami i orzechami. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wyłożyć do przygotowanej formy.
Piec w temperaturze 180 st.C przez około 1 godzinę (dłużej, jeśli potrzeba - sprawdzić patyczkiem).
Na podstawie tego przepisu.
Idealne na jesienny podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńZwłaszcza w taki wietrzny, zimny i deszczowy dzień jak dziś ;-)
OdpowiedzUsuńIdealny do mojej muzyki... I na to co szaleje za mym oknem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Ciasto z najcudowniejszych darów lata i jesieni :) Mmmm...
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto marchewkowe. Idealne do porannej kawy.
OdpowiedzUsuńcoś pysznego robię drugi raz w jednym tygodniu tak szybko sie rozeszło muszę się smakiem nacieszyć!!!
OdpowiedzUsuńA ja się cieszę, że smakuje. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń