Mogę śmiało powiedzieć (napisać), że to jeden z najlepszych przepisów na szarlotkę, jakie zamieściłam na blogu. I wcale nie jest to jakaś wyszukana wersja - wielu z Was na pewno dostrzeże podobieństwo do popularnego "pleśniaka".
Delikatne i kruchutkie ciasto na spodzie i na wierzchu, wyraziste w smaku jabłka oraz słodka beza w postaci piankowej tworzą doskonałą całość. Szarlotka wprost rozpływa się w ustach.
Polecam użyć kwaśnych jabłek, aby w zestawieniu ze słodką bezą ciasto nie wyszło przesłodzone. Wcześniej nigdy nawet bym nie pomyślała, że można przesłodzić szarlotkę, a mnie się to udało, kiedy za pierwszym razem użyłam słodszej odmiany jabłek i jeszcze dosypałam cukru jak do tradycyjnej szarlotki ;-)
Polecam użyć kwaśnych jabłek, aby w zestawieniu ze słodką bezą ciasto nie wyszło przesłodzone. Wcześniej nigdy nawet bym nie pomyślała, że można przesłodzić szarlotkę, a mnie się to udało, kiedy za pierwszym razem użyłam słodszej odmiany jabłek i jeszcze dosypałam cukru jak do tradycyjnej szarlotki ;-)
Składniki:
- 500 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 50 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Dodać żółtka utarte z cukrem, cukrem waniliowym i solą, zagnieść gładkie ciasto.
1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Resztę (2/3) rozwałkować i włożyć do blachy (24 x 36 cm), odstawić.
Gdyby ciasto było mocno kruche i trudno się wałkowało, dodać łyżkę kwaśnej śmietany i jeszcze raz zagnieść.
Nadzienie:
- 1 kg jabłek (waga po obraniu), typu antonówka, szara reneta
- 2-3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- 5 łyżek tartej bułki
Obrane i wydrążone jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać resztę składników i wymieszać.
Beza:
- 5 białek
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać aż się rozpuści. Następnie wsypać cukier puder, chwilę ubijać, a na koniec mąkę ziemniaczaną.
Na ciasto w blaszce wyłożyć nadzienie z jabłek, wyrównać, przykryć pianą, wierzch posypać startym ciastem z zamrażalnika. Piec w temperaturze 170 st.C przez około 50 minut.
Przed podaniem szarlotkę posypać cukrem pudrem.
pycha
OdpowiedzUsuńDo szarlotki będę używać jabłek prażonych, jednak kupnych, jako że akurat jabłek nie posiadam w swoich zapasach. Mam pytanie: czy dodawać do tych jabłek bułkę tartą, skoro w składzie owoców na trzeciej pozycji jest skrobia modyfikowana?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Elton
To jeszcze o niczym nie świadczy ;-) Jeśli jabłka mają dosyć rzadką konsystencję, to warto jednak dodać do nich trochę bułki tartej.
UsuńDziękuję za ekspresową odpowiedź:) jest Pani nieoceniona. Dodam "na oko" ;) właśnie zagniotlam ciasto.
UsuńProszę bardzo :-) Z tym, że nie zawsze szybko odpowiadam, więc lepiej pytać przynajmniej dzień wcześniej.
UsuńPozdrawiam i życzę udanych wypieków.
Już pisze, upiekłam wczoraj dzisiaj już został kawałeczek- rodzinka orzekła że pyszna. Upiekłam w blaszce 25x36 niestety piana po upieczeniu jest nie wyczuwalna w smaku i nie widoczna- nie wiem czym jest to spowodowane. Pianę ubijałam bardzo długo cukier się rozpuścił całkowicie. Ciasto piecze się szybko, używałam słodko kwaśnych jabłek - bo gdzie ja teraz dostanę szarą renetę czy antonówki ;)
OdpowiedzUsuńKolejne przetestowane ciasto- idę zrecenzować teraz Hita bez pieczenia ;)
Jeżeli mogę coś zasugerować, to być może piana nie wyszła, bo była właśnie zbyt długo ubijana i białka zostały przebite. Mi ostatnio piana wyszła bardzo wysoka, wręcz aż za nadto wyczuwalna. Miałam duże Jajka, więc i białek zostało sporo🙂
UsuńPozdrawiam
Elton
Czy można użyć jabłek prażonych ze słoika? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMożna, tylko dobrze jest dodać do nich bułkę tartą, tak jak w przypadku świeżych jabłek.
UsuńPozdrawiam
A ja zostałam poproszona o upieczenie tej szarlotki na Święta:) ponoć wychodzi mi przepyszna:D w sumie dobrze, bo i tak miałam na nią ochotę. Mam tylko pytanie: czy myśli Pani, że uda mi się kupić teraz jakieś świeże jabłka, które będą się nadawać?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ela
O tej porze roku nie ma co wybrzydzać ;-) Jeśli nie ma wielkiego wyboru, to każda odmiana się nadaje, wystarczy tylko starte jabłka skropić sokiem z cytryny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)