środa, 28 czerwca 2017

Anielskie ciasto z kokosem (Self-Frosting Angel Cake)



Nie macie pomysłu na wykorzystanie białek ? Mam dla was prosty przepis - wystarczy ubić białka z cukrem i szczyptą soli, wymieszać z pozostałymi składnikami, wyłożyć do blaszki (nawet nie trzeba smarować jej tłuszczem, ani wyściełać papierem), wierzch ciasta posypać kokosem i upiec.

Zwykle do 'angel food cake' potrzeba około 12 białek, jednak do tej wersji tylko 6. Co prawda placuszek wychodzi dosyć niski i można go zjeść na raz, ale też szybko się go robi, w przeciwieństwie do np. bezowych wypieków. 



Składniki:
- 6 białek (temp. pokojowa)
- 1/2 łyżeczki kwaśnego winianu potasu ('cream of tartar')*
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/3 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/8 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych**

Białka chwilę ubijać, aż się spienią. Dodać kwaśny winian potasu oraz sól, ubijać dalej. Gdy piana zgęstnieje, stopniowo dodawać cukier. Ubić na sztywno. Mąkę przesiać i ostrożnie wymieszać z pianą. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i migdałowy, ponownie delikatnie wymieszać. Wyłożyć do nie natłuszczonej formy (23 x 23 cm). Wierzch posypać kokosem. Piec 30 minut w temperaturze 160 st.C. Studzić w formie ok. 40 minut, po czym wyjąć.

*Jeżeli nie macie kwaśnego winianu potasu, można dodać trochę soku z cytryny lub zwyczajnie go pominąć.
**W USA wiórki kokosowe są zazwyczaj słodzone, dlatego "nasze" można przed pieczeniem posypać cukrem pudrem.




Źródło przepisu

1 komentarz:

  1. Podoba mi się, taki inny pomysł na wykorzystanie białek :)

    OdpowiedzUsuń