piątek, 16 czerwca 2017

Sernikotoffi z malinami



Na pewno znacie słynny już przepis na sernikobrownie z malinami. To jest pochodna tego ciasta, tylko  zamiast czekolady występuje tu masa krówkowa. W połączeniu z masą serową i malinami tworzy równie smaczną kompozycję. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom, zarówno tym dużym jak i małym :-)



Ciasto toffi:
- 200 g masy krówkowej
- 200 g masła
- 3 jajka
- 100 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
- 500 g zmielonego białego sera śmietankowego (użyłam twarogu z wiaderka)
- 2 jajko
- 150 g cukru
- odrobina aromatu waniliowego
- ew. 1 łyżka mąki (gdyby masa wyszła bardzo rzadka, ja nie dodawałam)

Dodatkowo:
- 200-250 g malin


Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej.

Ciasto toffi.

Masło zmiksować z masą krówkową. Wbijać po 1 jajku, za każdym razem dobrze ubijając. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.

Masa serowa.
Ser zmiksować z cukrem, jajkami i wanilią, na koniec dodając mąkę (w razie potrzeby).

Do blaszki o wymiarach 23 x 33 cm, wyścielonej papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto toffi i wyrównać. Na cieście równomiernie rozprowadzić masę serową, a na wierzchu ułożyć maliny.
Ciasto piec w temperaturze 170 st.C przez ok. 50 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.




Na podstawie przepisu Liski (Elizy Mórawskiej)

2 komentarze:

  1. Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie. Toffi i sernik w jednym, lepiej być nie może! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mhm... wygląda bajecznie i na pewno też tak smakuje, bo widzę, że tu same dobre rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń