poniedziałek, 31 lipca 2017

Lody krówkowe z mascarpone



Najlepszy deser na upalne dni, czyli lody. To już druga odsłona lodów krówkowych na blogu - tym razem z dodatkiem serka mascarpone i w wersji marmurkowej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby masę wymieszać dokładnie, by była jednolita, ale myślę, że z wzorkiem wygląda bardziej atrakcyjnie :-)



Składniki:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- puszka masy krówkowej (400 g)

Masę krówkową schłodzić w lodówce (najlepiej wstawić do lodówki na całą noc).

Schłodzoną śmietankę wraz z serkiem mascarpone ubić na sztywno. Stopniowo dodawać zimną masę krówkową, mieszając szpatułką, ale tak, aby pozostały nie wymieszane do końca smugi masy. W ten sposób powstanie marmurkowy wzorek.
Całość przełożyć do plastikowego lub metalowego pojemnika z pokrywką i zamrozić.
Przed podaniem pojemnik wyjąć  z zamrażalnika około 15 minut wcześniej, aby lody trochę zmiękły (łatwiej będą dały się nakładać).



3 komentarze:

  1. O mniam! Mogę prosić o porcyjkę? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiła:) są przepyszne:) kusi mnie dodać zamiast krówki frużelinę wiśniową;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :-) A z frużeliną to też dobry pomysł, tylko radzę dodać cukru pudru do śmietanki.

      Usuń