wtorek, 19 czerwca 2018

Ciasto jagodowy sad



Przepis ten powstał na prośbę jednej z czytelniczek. Oryginału nigdy nie próbowałam (kombinowałam na podstawie zdjęcia i opisu), więc nie wiem na ile udało mi się go odtworzyć, ale wyszło pysznie :-)  
Dwie warstwy wilgotnego ciasta murzynkowego, przełożonego masą czekoladowo-krówkową z dodatkiem prażonego sezamu, na to wyrazista w smaku pianka jagodowo-jogurtowa, a na wierzch galaretka z musem truskawkowym.






Ciasto:
- 3/4 szkl. oleju
- 1/2 szkl. wody
- 1 i 3/4 szkl. cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 jajek (średnich)
- 1 i 1/2 szkl. mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Do garnka wlać olej i wodę, wsypać kakao i 3/4 szklanki cukru. Zagotować i ostudzić.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka, ekstrakt waniliowy i ostudzoną masę kakaową zmiksować, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę, po czym dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać i przelać do dwóch jednakowych blaszek (o wymiarach 23 x 33 cm) wyścielonych pergaminem tylko na spodzie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec z termoobiegiem w 160 st.C przez ok. 25 minut. Odstawić do wystudzenia, po czym wyjąć z blaszek i zdjąć papier.

Jeżeli nie mamy możliwości upieczenia dwóch osobnych placków, wtedy możemy upiec jeden (temp. 180 lub 160 st.C, jeśli pieczemy z termoobiegiem). Czas pieczenia: 35-40 minut. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ciasto przekroić na dwa placki.


Masa sezamowa:
- 100 g sezamu
- 100 g czekolady*
- 400 g masy krówkowej

Sezam uprażyć na suchej patelni, ciągle mieszając, na złoty kolor (należy uważać, aby się nie przypalił).

Czekoladę rozpuścić na parze, wymieszać z masą krówkową oraz uprażonym sezamem.
Blaszkę, w której piekło się ciasto, wyścielić pergaminem tak, aby wystawał nieco ponad jej brzegi. Włożyć do środka jeden placek, na nim rozprowadzić masę krówkowo-czekoladową, przykryć drugim plackiem, na koniec dociskając dłonią. Schłodzić.

*Można użyć czekolady gorzkiej lub mlecznej. Ja użyłam gorzkiej, ale pomimo słodyczy masy krówkowej jej smak był dosyć mocno wyczuwalny. Nie jestem jego wielbicielką, więc następnym razem użyłabym mlecznej lub przynajmniej po połowie jednej i drugiej, ale to kwestia smaku.

Masa jogurtowa:
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych  
- 800 g jogurtu jagodowego
- 200 g śmietanki 36%


Galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody (najlepiej wstawić naczynie z galaretką do garnka z gorącą wodą). Wystudzić do temperatury pokojowej.

Zimną śmietankę ubić na sztywno. Jogurt zmiksować, stopniowo wlewając galaretkę. Na koniec dodać ubitą śmietankę i zmiksować na małych obrotach. Masę wylać na schłodzone ciasto (dosyć szybko tężeje) i wstawić z powrotem do lodówki.

Aby jogurt miał zupełnie gładką konsystencję, najlepiej zmiksować go za pomocą blendera lub mikserem ręcznym z odpowiednią przystawką z nożykami.


Galaretka truskawkowa:
- ok. 300 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa


Truskawki zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Powstały mus truskawkowy wlać do miarki, dopełnić wodą do 400 ml, przelać do garnuszka i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, rozprowadzić ją równomiernie na wierzchu ciasta. Całość wstawić ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc.



7 komentarzy:

  1. Upiekłam te ciasto ..pyyyszneeee.😋😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, Czy to ciasto wystarczy upiec dzień wcześniej czy lepiej żeby dłużej sobie postało? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. 200 ml wody na 2 galaretki to nie za mało... ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretki mają "zagęścić" całą masę, więc nie można dodać zbyt dużo wody. 200 ml wystarczy, tylko naczynie należy wstawić do garnka z gorącą wodą, inaczej galaretki nie rozpuszczą się do końca.

      Usuń