Drożdżowe babeczki z nadzieniem serowym i kruszonką na wierzchu. Robi się je podobnie jak pączki, wyglądają jak babeczki, a smakują jak drożdżówki z serem.
Jeżeli jednak nie zależy Wam aż tak bardzo na ich "babeczkowym" wyglądzie, możecie upiec je po prostu w blaszce, w postaci bułeczek. Najlepiej układając jedna obok drugiej - w ten sposoób bułeczki będą przylegały do siebie i kruszonka nie rozsypie się na boki :-)
Ciasto:
- 50 g masła
- 350 g mąki
- 1 op. drożdży suszonych instant
- 70 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100 ml mleka (ciepłego)
- kilka kropli aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
Masło roztopić i ostudzić.
Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem pudrem i solą. Dodać jajka, mleko, wyrobić ciasto. Gdy składniki dobrze się połączą, dodać ostudzone masło i ponownie wyrobić. Ciasto w misce przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Nadzienie serowe:
- 250 g twarogu, zmielonego
- 60 g cukru pudru
- 1 małe op. cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 1 czubata łyżka mąki
Dodatkowo:
- 1 jajko do smarowania
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać żółtko oraz mąkę i ponownie zmiksować do połączenia się składników.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i krótko zagnieść. Uformować wałek, podzielić go na dwie, równe części, a następnie każdą część pokroić na 6 kawałków jednakowej wielkości. Z każdego kawałka uformować placuszek, na środek nałożyć pełną łyżeczkę masy serowej, zlepić brzegi i uformować kulkę (podobnie jak pączki). Kulki układać w muffinkowych foremkach łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Kruszonka:
- 50 g mąki
- 50 g cukru
- 30 g masła
- kilka kropli aromatu waniliowego
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą, rozcierając palcami tak, aby powstało grudkowate ciasto.
Wyrośnięte babeczki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 25 minut.
Uwagi:
Kruszonki wychodzi całkiem sporo (jak zresztą widać, zwłaszcza na ostatnim zdjęciu), dlatego można zrobić mniejszą porcję.
Na podstawie przepisu stąd.
W piątek zobaczyłam ten przepis i postanowiłam go wypróbować. Te babeczki drożdżowe z serem i kruszonką są przepyszneeee… Smakowały wszystkim. Polecam ten przepis.
OdpowiedzUsuńidealne na śniadanie do kubka kakao :)
OdpowiedzUsuń