piątek, 8 marca 2019

Babeczki drożdżowe z serem i kruszonką



Drożdżowe babeczki z nadzieniem serowym i kruszonką na wierzchu. Robi się je podobnie jak pączki, wyglądają jak babeczki, a smakują jak drożdżówki z serem.
Jeżeli jednak nie zależy Wam aż tak bardzo na ich "babeczkowym" wyglądzie, możecie upiec je po prostu w blaszce, w postaci bułeczek. Najlepiej układając jedna obok drugiej - w ten sposoób bułeczki będą przylegały do siebie i kruszonka nie rozsypie się na boki :-) 




Ciasto:
- 50 g masła
- 350 g mąki
- 1 op. drożdży suszonych instant
- 70 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100 ml mleka (ciepłego)
- kilka kropli aromatu cytrynowego lub pomarańczowego

Masło roztopić i ostudzić.
Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem pudrem i solą. Dodać jajka, mleko, wyrobić ciasto. Gdy składniki dobrze się połączą, dodać ostudzone masło i ponownie wyrobić. Ciasto w misce przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Nadzienie serowe:
- 250 g twarogu, zmielonego
- 60 g cukru pudru
- 1 małe op. cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 1 czubata łyżka mąki

Dodatkowo:
- 1 jajko do smarowania

Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać żółtko oraz mąkę i ponownie zmiksować do połączenia się składników.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i krótko zagnieść. Uformować wałek, podzielić go na dwie, równe części, a następnie każdą część pokroić na 6 kawałków jednakowej wielkości. Z każdego kawałka uformować placuszek, na środek nałożyć pełną łyżeczkę masy serowej, zlepić brzegi i uformować kulkę (podobnie jak pączki).  Kulki układać w muffinkowych foremkach łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Kruszonka:
- 50 g mąki
- 50 g cukru
- 30 g masła
- kilka kropli aromatu waniliowego

Wszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą, rozcierając palcami tak, aby powstało grudkowate ciasto.

Wyrośnięte babeczki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 25 minut.

Uwagi:
Kruszonki wychodzi całkiem sporo (jak zresztą widać, zwłaszcza na ostatnim zdjęciu), dlatego można zrobić mniejszą porcję.

Na podstawie przepisu stąd.

2 komentarze:

  1. W piątek zobaczyłam ten przepis i postanowiłam go wypróbować. Te babeczki drożdżowe z serem i kruszonką są przepyszneeee… Smakowały wszystkim. Polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne na śniadanie do kubka kakao :)

    OdpowiedzUsuń