Przepyszne ciasteczka z płatkami kukurydzianymi oraz innymi dodatkami. Wasze dzieci z pewnością je pokochają (i Wy też ;-)
Zaskakują zarówno smakiem jak i konsystencją. Z pozoru miękkie, jednak duża ilość płatków sprawia, że fajnie chrupią pod zębami. Wprost nie można sie oprzeć, by nie siegnąć po kolejne. Na Dzień Dziecka sprawdzą się idealnie :-)
- 350 g mąki
- 250 g masła (temp. pokojowa)
- 120 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 100 g rodzynków
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g czekolady mlecznej
- 4 szkl. płatków kukurydzianych
Wszystkie składniki (oprócz dwóch ostatnich) wymieszać w dużej misce. Następnie dodać posiekaną czekoladę oraz płatki kukurydziane. Połączyć z ciastem, starając się nie pokruszyć płatków. W zwilżonych wodą dłoniach formować z ciasta kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 15 minut (na złoty kolor).
Z podanej porcji wychodzi ok. 40 ciasteczek (2 duże blachy od piekarnika).
cudowne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie - jakiej mąki użyłaś, Może testowałaś z gryczaną lub inną. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUżyłam pszennej typ 500, ale myślę, że przepis jest dosyć "elastyczny" i można śmiało kombinować też z innymi.
Usuńzjadłabym niejedno! :)
OdpowiedzUsuńSuper, będzie pieczenie :)
OdpowiedzUsuńCiastka wyszły pyszne, polecam!
OdpowiedzUsuń