piątek, 31 maja 2019

Ciasteczka misia koala



Przepyszne ciasteczka z płatkami kukurydzianymi oraz innymi dodatkami. Wasze dzieci z pewnością je pokochają (i Wy też ;-) 
Zaskakują zarówno smakiem jak i konsystencją. Z pozoru miękkie, jednak duża ilość płatków sprawia, że fajnie chrupią pod zębami. Wprost nie można sie oprzeć, by nie siegnąć po kolejne. Na Dzień Dziecka sprawdzą się idealnie :-)



 Składniki:
- 350 g mąki
- 250 g masła (temp. pokojowa)
- 120 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 100 g rodzynków
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g czekolady mlecznej
- 4 szkl. płatków kukurydzianych


Wszystkie składniki (oprócz dwóch ostatnich) wymieszać w dużej misce. Następnie dodać posiekaną czekoladę oraz płatki kukurydziane. Połączyć z ciastem, starając się nie pokruszyć płatków. W zwilżonych wodą dłoniach formować z ciasta kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na  wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 15 minut (na złoty kolor).
Z podanej porcji wychodzi ok. 40 ciasteczek (2 duże blachy od piekarnika).



6 komentarzy:

  1. Wyglądają apetycznie - jakiej mąki użyłaś, Może testowałaś z gryczaną lub inną. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam pszennej typ 500, ale myślę, że przepis jest dosyć "elastyczny" i można śmiało kombinować też z innymi.

      Usuń
  2. Super, będzie pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciastka wyszły pyszne, polecam!

    OdpowiedzUsuń