środa, 10 lipca 2019

Ciasto z rabarbarem i pianką



Słodko-kwaśne ciasto na kruchym spodzie i pianką na wierzchu.
Zwykle ciasta z rabarbarem trzeba dosładzać, aby zrównoważyć kwaśny smak. Nie w tym przypadku. Tutaj rabarbar przełamuje słodycz.  A że jest to amerykański przepis, więc wcale mnie to nie dziwi. Amerykanie lubią przesłodkie ciasta, a to z rabarbarem pod względem słodyczy przypomina popularny 'pecan pie' (swoją drogą m-żonek uwielbia tego "paja" ;-). Ja natomiast wolę nieco mniej słodkie ciasta, dlatego znacznie zmniejszyłam ilość cukru w przepisie. Ono wciąż będzie naprawdę słodkie, ale wraz z rabarbarem i delikatną pianką stworzy pyszne połączenie.



Ciasto:
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 180 g masła

Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone zimne masło i zagnieść jak na kruszonkę.  Wsypać do formy (23 x 33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić ciasto i docisnąć do spodu. Piec w temp. 180 st.C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Nadzienie:
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 1/3 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 żółtek
- 200 ml śmietanki 36%
- 500 g rabarbaru (pokrojonego w grube plasterki)

Wymieszać cukier z mąką i solą. Dodać lekko ubite żółtka oraz śmietankę. Na koniec miksturę wymieszać z rabarbarem i wylać na upieczone ciasto. Piec w 180 st.C przez 50-60 minut lub do mometu, aż masa się zetnie.

Pianka:
- 6 białek
- 2/3 szkl. cukru
- ew. 1/2 łyżeczki winianu potasu ('cream of tartar')
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Białka ubić z winianem potasu (jeśli używamy), dodawać po łyżce cukru, za każdym razem dobrze ubijając, aż do rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodać wanilię i krótko zmiksować. Rozprowadzić na gorącym nadzieniu i piec jeszcze przez 12-15 minut (na złoty kolor). Wystudzić, po czym wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Na podstawie przepisu z tej strony.

4 komentarze:

  1. toż to ciasto Bajaderki :) Tylko ja robiłam rabarbar wymerdany z truskawkami. Baaaaaardzo rodzinie smakowało. Mój placek nie był taki urodny :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis mam ze strony "Taste of home". Może trzeba mi było wcześniej poszukać polskiej wersji :-)
      A jeśli chodzi o smak, to mnie i m-żonkowi też bardzo smakowało. Tylko dzieci krzywiły się na rabarbar, bo nie lubią kwaśnych owoców, tudzież badyli w cieście ;-)

      Usuń
  2. Czy można użyć innych owoców?

    OdpowiedzUsuń