Bardzo proste ciasto bananowe, bez użycia miksera. Po angielsku nazywa się je bananowym chlebem (Banana Bread), ale do dziś nie wiem dlaczego (jedynie wygląd ma chlebowy ;-). Jak dla mnie chleb to pieczywo, z którego można zrobić kanapkę, a na załączonym zdjęciu jest słodkie ciasto. Może trochę zwyczajne, codzienne, ale jednak ciasto. W dodatku, pomimo swej prostoty, bardzo smaczne.
Składniki:
- 2-3 bardzo dojrzałe banany (1 i 1/4-1 i 1/2 szkl. rozgniecionych)
- 80 g masła, roztopionego
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 3/4 szkl. cukru
- 1 duże jajko, roztrzepane
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 szkl. mąki
W misce rozgnieść widelcem banany, na gładką masę. Wymieszać z roztopionym masłem, dodać sodę, sól, cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Na koniec wszystko wymieszać z mąką. Ciasto przelać do natłuszczonej formy (10 x 20 cm). Piec w 180 st.C przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i studzić kilka minut w formie, po czym wyjąć do całkowitego wystygnięcia.
Na podstawie przepisu z tej strony.
uwielbisam! a jeszcze z dodatkiem orzechów... mrr :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne. Przepis idealny.
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dodaję orzechy, rodzynki, czekoladę w kawałkach, daktyle jeśli mam...Pycha! :-)
OdpowiedzUsuń