czwartek, 21 listopada 2019

Proste ciasto bananowe (Banana Bread)



Bardzo proste ciasto bananowe, bez użycia miksera. Po angielsku nazywa się je bananowym chlebem (Banana Bread), ale do dziś nie wiem dlaczego (jedynie wygląd ma chlebowy ;-). Jak dla mnie chleb to pieczywo, z którego można zrobić kanapkę, a na załączonym zdjęciu jest słodkie ciasto. Może trochę zwyczajne, codzienne, ale jednak ciasto. W dodatku, pomimo swej prostoty, bardzo smaczne.


Składniki:
- 2-3 bardzo dojrzałe banany (1 i 1/4-1 i 1/2 szkl. rozgniecionych)
- 80 g masła, roztopionego
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 3/4 szkl. cukru
- 1 duże jajko, roztrzepane
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 szkl. mąki

W misce rozgnieść widelcem banany, na gładką masę. Wymieszać z roztopionym masłem, dodać sodę, sól, cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Na koniec wszystko wymieszać z mąką. Ciasto przelać do natłuszczonej formy (10 x 20 cm). Piec w 180 st.C przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i studzić kilka minut w formie, po czym wyjąć do całkowitego wystygnięcia.

Na podstawie przepisu z tej strony.

3 komentarze:

  1. uwielbisam! a jeszcze z dodatkiem orzechów... mrr :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest przepyszne. Przepis idealny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jeszcze dodaję orzechy, rodzynki, czekoladę w kawałkach, daktyle jeśli mam...Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń