czwartek, 2 lipca 2020

Ciasto z truskawkami w czekoladzie i pianką toffi



Deserowe ciasto z truskawkami zatopionymi w masie czekoladowej i śmietankową pianką o smaku toffi. Do tego nasączony biszkopt i starta czekolada na wierzchu.



Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki tortowej
- szczypta soli

Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą, kremową masę*. Stopniowo przesiewać do niej mąkę, ostrożnie mieszając szpatułką. Ciasto przelać do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki (24 x 36 cm lub trochę mniejszej). Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 17 minut. Wystudzić, odkleić papier, po czym razem z papierem włożyć z powrotem do blaszki (jeśli blaszka ma skłonności do rdzewienia, radzę zabezpieczyć ją dodatkowo folią).

*Jeśli wolicie, możecie najpierw ubić same białka z cukrem i solą, a dopiero później dodać żółtka oraz mąkę.

Nasączenie:
- 1/3 szkl. przegotowanej, zimnej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- trochę aromatu rumowego lub waniliowego

Składniki wymieszać i równomiernie nasączyć biszkopt.


Warstwa czekoladowo-truskawkowa:

- 2 czekolady mleczne (po 100 g każda)
- 30 g masła
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 1-1 i 1/2 kg truskawek (odszypułkowanych, umytych i osuszonych)

Czekolady połamać na kawałeczki i razem z masłem oraz śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Płynną masę czekoladową rozprowadzić na biszkopcie. Na wierzchu ułożyć truskawki (jedna przy drugiej, miejscem po szypułce do dołu), lekko wciskając w masę. Odstawić do wystygnięcia.


Pianka toffi:
- 1/2 l (minus 4 łyżki) śmietanki 30%
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:
- 1/2 tabliczki startej, mlecznej czekolady (50 g)


Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody (najlepiej zanurzając naczynie z żelatyną w gorącej wodzie). Ostudzić.
Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając chłodną żelatynę, a potem stopniowo masę kajmakową. Gotową piankę wyłożyć na truskawki. Wierzch posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Na podstawie tego przepisu.

1 komentarz: