Serniki dzielą się na: zwarte i ciężkie, kremowe oraz lekkie i puszyste. Ten sernik zdecydowanie zalicza się do trzeciej grupy, na co też wskazuje sama nazwa. Ona też podpowiada co wyróżnia ten przepis spośród innych, a mianowicie chodzi o dodatek mleka w proszku, i to dosyć znaczący. Nie wiem, czy to za sprawą tego właśnie składnika, ale serniczek smakuje wybornie. Moja wersja jest z galaretką na wierzchu, ale równie dobrze można go oblać polewą czekoladową.
Składniki:
- duża paczka herbatników (na spód formy)
- 1 kg mielonego sera (z wiaderka)
- 1 szkl. cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 6 jajek
- 2 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego (po 40 g każde)
- 3/4 szkl. oleju
- 1 i 1/2 szkl. zimnego mleka
- 1 i 1/2 szkl. mleka w proszku
- ew. odrobina aromatu pomarańczowego
Ser zmiksować z cukrem waniliowym, żółtkami i proszkiem budyniowym. Stopniowo wlewać olej, ciągle miksując. Dodać mleko w proszku i ponownie zmiksować na gładką masę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dosypywać stopniowo cukier i ubijać do momentu, aż się rozpuści, a piana będzie gęsta i lśniąca. Do ubitej piany dodawać naprzemiennie masę serową i zimne mleko, mieszając łyżką. Na koniec można dodać kilka kropli aromatu pomarańczowego (jeśli lubicie nutkę pomarańczy w serniku).
Blaszkę o wymiarach 23x33 cm wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć spód herbatnikami. Ostrożnie wlać masę serową (aby nie zruszyć herbatników). Piec w temp. 180 st.C przez 1 godzinę. Studzić w uchylonym piekarniku.
Całkowicie wystudzony sernik można oblać polewą czekoladową lub zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w nieco mniejszej ilości wody niż podaje przepis na opakowaniu. Schłodzić.
Na podstawie tego przepisu.
Widziałam już przepisy na ten sernik, ale Twoje wykonanie zawsze mnie przekonuje :D teraz może go w końcu zrobię!Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaufanie i zdecydowanie polecam ten przepis :-)
UsuńPozdrawiam
Dziś robiony. Wyszedł przepyszny. Polecam przepis jak najbardziej ��
OdpowiedzUsuń