sobota, 8 czerwca 2024

Ciasto Cuszima (bez pieczenia)

 

Ciasto Cuszima, u mnie w wersji na herbatnikach, czyli bez pieczenia. Składa się ono z dwóch warstw herbatników - jasnych i kakaowych, kremu budyniowego, masy truskawkowej, w której zatopione są biszkopty, masy śmietankowej oraz polewy czekoladowej na wierzchu. Całość można dodatkowo ozdobić posypką. Jest bardzo smaczne i pięknie prezentuje się w przekroju.

 

 

Składniki:
- 1 duża paczka (250 g) herbatników kakaowych
- 1 duża paczka (250 g) herbatników jasnych
- 1 op. biszkoptów

Masa budyniowa:
- 150 g masła
- 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego (40 g)
- 300 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego

Masło ogrzać do temperatury pokojowej.
200 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka (100 ml) rozmieszać z proszkiem budyniowym, a następnie wlać na gotujące się mleko. Ciągle mieszając gotować około 1 minuty. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej (od czasu do czasu wymieszać, aby nie zrobiła się "skórka" na wierzchu).
Miękkie masło chwilę ubijać mikserem, po czym stopniowo dodawać po łyżce budyniu, za każdym razem dobrze miksując.
Formę o wymiarach 23x33 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie blaszki ułożyć herbatniki kakaowe, a na nich równo rozsmarować cały krem budyniowy. Blaszkę wstawić do lodówki.

Masa truskawkowa:
- 500 g truskawek (mogą być mrożone)
- 2 galaretki truskawkowe
Truskawki zmiksować (najlepiej blenderem). Powinno wyjść ok. 750 ml musu truskawkowego, jeżeli jest mniej - dolać wody. Mus przelać do garnka i zagotować. Odstawić z ognia, po czym wsypać galaretki truskawkowe. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Na schłodzone ciasto z lodówki wylać około 1/3 wystudzonej masy truskawkowej. Na wierzchu ułożyć biszkopty - ciasno, jeden obok drugiego, zalać resztą masy. Gdyby masa nie zakrywała całkowicie biszkoptów, należy docisnąć je lekko do spodu, a w razie potrzeby każdego biszkopta polać jeszcze po wierzchu łyżką (czerpiąc masę z zagłębień :-). Całość ponownie stawić do lodówki, aż masa dobrze stężeje.

Masa śmietanowa:
- 330 ml słodkiej śmietanki (30-36%)
- 1 galaretka truskawkowa

Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody (naczynie z galaretką najlepiej wstawić do garnka z gorącą wodą, wtedy galaretka łatwiej się rozpuści). Odstawić do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić, a następnie ciągle miksując wlewać cienką strużką wystudzoną galaretkę.
Gotową masę wyłożyć na wierzch schłodzonego ciasta, wyrównać i przykryć warstwą jasnych herbatników. Ciasto zostawić w temperaturze pokojowej do czasu zrobienia polewy.

Polewa:
- 150 g     czekolady mlecznej lub deserowej (u mnie w większości mleczna + kilka kostek deserowej)
- 70 ml śmietanki 30-36%

Śmietankę zagotować w garnuszku, odstawić z ognia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać na gładką masę i równomiernie rozprowadzić na cieście.
Dodatkowo po wierzchu można posypać posypką (czerwoną lub inną pasującą kolorystycznie).
Gotowe ciasto może jeszcze jakiś czas zostać w temperaturze pokojowej (żeby herbatniki szybciej zmiękły), a potem należy wstawić je do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

1 komentarz: