Proste, ubijane ciasto na śmietanie, z borówkami i kruszonką na wierzchu.
Ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 szkl. kwaśnej śmietany (18%)
- 1/3 szkl. oleju
- 3 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poza tym:
- 1 szkl. borówki amerykańskiej
Kruszonka:
- 1 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 80 g masła
- odrobina aromatu waniliowego lub cytrynowego
Składniki kruszonki wymieszać i rozetrzeć z masłem na grudkowate ciasto.
Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać śmietanę, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać, następnie wlać do formy (23x33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać, posypać borówkami i kruszonką. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 40 minut (sprawdzić patyczkiem, a w razie potrzeby jeszcze podpiec dłużej).
Na podstawie tego przepisu.
ciasta z borówkami i jagodzianki, to właśnie to co uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń