środa, 16 października 2024

Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach



Prosty chleb pszenno-żytni  na zakwasie i drożdżach. To przepis zarówno dla początkujących piekarzy, jak i doświadczonych, ale nie mających zbyt dużo czasu na pieczenie lub po prostu niecierpliwych ;-). Chleb z tego przepisu, w porównaniu z typowymi "zakwasowcami" bez dodatku drożdży, jest wręcz ekspresowy. Nie jest tu wymagane odświeżanie zakwasu przed pieczeniem, a ciasto po wyrobieniu wyrasta tylko raz - od razu w formie i to wcale nie tak długo. Nie ma też obaw, że chleb nie urośnie, bo zakwas był zbyt słaby - drożdże zrobią swoje :-)

Oprócz wcześniej wymienionych zalet, chleb z tego przepisu jest bardzo dobry w smaku, zwłaszcza posypany czarnuszką, która nadaje wyjątkowego aromatu. A dodam jeszcze, że dzięki częściowo zaparzonej mące, bochenek pozostaje dłużej świeży. 

 

Składniki:
- 1 i 1/4 szkl. wody
- 500 g mąki pszennej (użyłam typu 650)
- 2 łyżeczki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 100 g zakwasu żytniego

- czarnuszka, mak lub sezam do posypania


Przygotowanie:
Zakwas wyjąć z lodówki.


Do miski wsypać 500 g mąki. Z tego odebrać 1/2 szklanki, wsypać do osobnego naczynia, zalać 1 szklanką gorącej wody, wymieszać i odstawić do przestygnięcia (od czasu do czasu mieszając).


W pozostałej mące (tej w misce) zrobić wgłębienie, wsypać do niego 2 łyżeczki cukru, wlać 1/4 szklanki ciepłej (nie gorącej !) wody i dodać pokruszone drożdże. Odstawić na około 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.


Gdy zaparzona mąka przestygnie (ma być ciepła, ale nie gorąca), dodać do niej 100 g zakwasu żytniego (może być nadal zimny) i wymieszać. 


Następnie zaparzoną mąkę z zakwasem przełożyć do miski z wyrośniętymi drożdżami, wsypać sól i wyrobić gładkie, dosyć miękkie ciasto, nie klejące się do rąk. Uformować z niego wałek na długość formy (u mnie 33 cm x 9 cm) i umieścić go w posmarowanej tłuszczem blaszce. Na wierzchu bochenka zrobić kilka poprzecznych nacięć i posmarować wodą za pomocą pędzelka. Posypać ziarnami (ja posypałam czarnuszką) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny.


Po tym czasie wstawić chleb do nagrzanego do 210 st.C. piekarnika na 40 minut. Upieczony bochenek od razu wyjąć z formy, studzić na kratce kuchennej.

6 komentarzy:

  1. Taki chlebek na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla niecierpliwych! Ten przepis jest dla mnie. Dziękuję za udział w Światowym Dniu Chleba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny bochenek!

    Wilma / Pane-bistecca

    OdpowiedzUsuń
  4. This simple wheat-rye sourdough bread with yeast is a perfect blend of flavors! It’s so versatile and pairs beautifully with both savory and sweet toppings. Can’t wait to try this recipe

    OdpowiedzUsuń
  5. Nika
    Pycha! Polecam do zrobienia , moja wersja : mąka pszenna 850 , łyżeczka melasy zamiast cukru i że względu na piekarnik temperatura pieczenia 220. Pierwszy raz robiłam zaparzana mąkę , znalazłam wodą o 94 stopniach bo nie wiem czy 100 stopni czy mniej.W każdym razie wyszedł pyszny,wilgotny- przepis do powtórzenia może z mąką orkiszową dla orzechowego smaku .Dziękuję za inspirację

    OdpowiedzUsuń