Przepis na kruche ciastka z bakaliami. Bez jajek i "spulchniaczy", proste w wykonaniu. Do przygotowania tych ciasteczek nie potrzeba specjalnych foremek - schłodzone ciasto po prostu kroi się na plasterki.
W smaku waniliowe, chrupiące, lekko twardawe, napakowane bakaliami. W sam raz do jesiennej kawy lub herbaty :-)
Składniki:
- 200 g masła (temp. pokojowa)
- 2/3 szkl. cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżka mleka
- 2 szkl. mąki
- duża szczypta soli
- ok. 1 szkl. bakalii
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera. Dodać mleko, sól i stopniowo wsypywać mąkę, ucierając dalej mikserem dopóki da radę ;-) Gdy masa zrobi się gęsta, dodać resztę mąki, posiekane bakalie i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego dwa wałki po ok. 30 cm każdy, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny (lub w zamrażalniku przez ok. pół godziny).
Po schłodzeniu wałki z ciasta pokroić na plasterki grubości 0,5-1 cm. Ułożyć na blachach wyścielonych papierem do pieczenia i piec w temp. 160 st.C (z termoobiegiem) przez ok. 12 minut.
Jeżeli nie mamy termoobiegu lub dwóch dużych blach do dyspozycji, wtedy pieczemy po jednej porcji na raz w temp. 180 st.C.
Wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuń