Przepis na delikatne, kruche ciasto z budyniem czekoladowym i kokosową pianką w środku. Osobiście uważam, że to bardzo udane połączenie, nie tylko pod względem smakowym, ale i wizualnym.
SKŁADNIKI.
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 5 żółtek
- 1 łyżka octu
- odrobina aromatu waniliowego
Budyń:
- 750 ml mleka
- 2 budynie czekoladowe
- 4 łyżki cukru
Pianka kokosowa:
- 5 białek
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych (może być więcej, max. 1 szkl.)
PRZYGOTOWANIE.
Ciasto kruche.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żółtka, ocet i aromat waniliowy, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie, równe części. Jedną z nich rozwałkować i włożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blachy (23 x 33 cm), wstawić do lodówki. Drugą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
W tym czasie ugotować budyń.
Pół litra mleka zagotować z cukrem. Resztę (1 szkl.) wymieszać z proszkiem budyniowym, wlać na gotujące mleko i ciągle mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania. Od tego momentu podgrzewać jeszcze przez około minutę. Odstawić do przestygnięcia.
Przygotować piankę kokosową.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, wymieszać.
Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć przestudzony, ale wciąż gorący budyń, a na nim rozprowadzić pianę z kokosem. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz