środa, 7 maja 2025

Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową

 

Zawijaniec drożdżowy, czyli zaplatana drożdżówka, z masą kajmakową i orzechami. Ciasto jest wilgotne, maślane, a z tym nadzieniem naprawdę wyjątkowe w smaku i sycące. 

U mnie powstał jeden gruby warkocz, ale można zrobić też dwa cieńsze. A jeżeli zależy Wam na żółtym kolorze ciasta, dodajcie do niego szafran.


 

 Składniki:
- 200 g masła
- 300 ml mleka
- 750 g mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 150 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- ew. szczypta szafranu*

Nadzienie:

- 1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)
- 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

Sposób wykonania.

Masło roztopić, przestudzić.
Mleko podgrzać, aby było ciepłe (nie gorące !). Z tego odlać pół szklanki mleka, rozpuścić w nim drożdże z 1 łyżeczką cukru i odstawić na kilka minut.
Jajka rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać rozpuszczone drożdże, resztę ciepłego mleka, utarte z cukrem jajka, sól i roztopione (ciepłe) masło. Wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży, kwadratowy lub prostokątny placek. Posmarować masą kajmakową, posypać orzechami i zwinąć jak roladę. Następnie przekroić wzdłuż, przez środek, zostawiając około 2 cm nie przeciętego ciasta (ten koniec można zlepić lub zostawić jak jest). Zaczynając od tej właśnie strony zapleść ciasto na kształt warkocza (podobnie jak w tym przepisie).

I teraz uwaga: ja zrobiłam jeden gruby warkocz, który zmieścił się na dużej blasze od piekarnika (z tym, że położyłam go po przekątnej). Natomiast, wg zdjęć ze źródła przepisu, "zawijaniec" wygląda na połowę cieńszy, stąd moje przypuszczenie, że był dużo dłuższy i został faktycznie pozawijany na blasze, co by się cały zmieścił. Można więc i tak, lub też zwyczajnie przeciąć w połowie i położyć obok siebie dwa takie same warkocze. Od razu uprzedzam, że cieńsze "zawijańce" będą się piekły o wiele krócej.

Przygotowany warkocz (lub warkocze) przenieść na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia i zostawić na około 15 minut do wyrośnięcia (dłużej, jeśli potrzeba). Następnie wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 35-40 minut gruby warkocz lub około 20 minut cieńsze warkocze.

*Szafran dodaje się dla ładnego, żółtego koloru ciasta. Jeżeli chcemy użyć szafranu, należy odlać pół szklanki mleka do drożdży, a do pozostałego, ciepłego mleka dodać lekko roztarty w palcach szafran. Gdyby mleko słabo barwiło się na żółto, można je mocniej podgrzać, jednak przed dodaniem do ciasta przestudzić, aby było tylko ciepłe.

 

Na podstawie przepisu z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz