Składniki:
- 1 małe jajko
- 50 g cukru
- 50 g masła (temp. pokojowa)
- 1 łyżka miodu (ok. 40 g)
- 200 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- odrobina aromatu waniliowego
- na nadzienie: orzechy, suszone morele, żurawina lub rodzynki
Wykonanie.
Jajko zmiksować z cukrem, masłem i miodem na małych obrotach, tak aby powstała dosyć jednorodna mieszanina. Dodać sól, aromat, a następnie dosypywać mąkę, miksując do momentu, aż ciasto zgęstnieje. Na koniec zagnieść rękami (gdyby ciasto wyszło klejące, należy dosypać trochę mąki).
Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 24 równe części. Z każdej utoczyć krótki wałeczek, spłaszczyć i rozwałkować na podłużny placuszek (ok. 2,5-3 cm szerokości). Na wierzchu wycisnąć wzorek za pomocą widelca, a następnie owinąć nim kawałek orzecha włoskiego, moreli, czy co tam sobie chcemy jako nadzienie. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz