Do -30% na wybrane produkty
środa, 11 czerwca 2025

Kruche ciasteczka zawijane

 
 
Proste i szybkie kruche ciasteczka do herbaty, z niespodzianką w środku. Rolę "niespodzianki" może tu pełnić kawałek orzecha włoskiego, suszonej moreli, duża rodzynka lub żurawina. Natomiast do wykonania tych ciastek nie potrzeba specjalnej maszynki, wystarczy wałek oraz widelec, aby zrobić nim na wierzchu ozdobny wzorek.

 

 Składniki:
- 1 małe jajko 
- 50 g cukru
- 50 g masła (temp. pokojowa)
- 1 łyżka miodu (ok. 40 g)
- 200 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- odrobina aromatu waniliowego
- na nadzienie: orzechy, suszone morele, żurawina lub rodzynki

Wykonanie.
Jajko zmiksować z cukrem, masłem i miodem na małych obrotach, tak aby powstała dosyć jednorodna mieszanina. Dodać sól, aromat, a następnie dosypywać mąkę, miksując do momentu, aż ciasto zgęstnieje. Na koniec zagnieść rękami (gdyby ciasto wyszło klejące, należy dosypać trochę mąki).
Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 24 równe części. Z każdej utoczyć krótki wałeczek, spłaszczyć i rozwałkować na podłużny placuszek (ok. 2,5-3 cm szerokości). Na wierzchu wycisnąć wzorek za pomocą widelca, a następnie owinąć nim kawałek orzecha włoskiego, moreli, czy co tam sobie chcemy jako nadzienie. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz