Do -30% na wybrane produkty
wtorek, 17 czerwca 2025

Ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą


Ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą, na kruchym spodzie. U mnie dodatkowo pojawił się też efekt "złotej rosy", tak jak w popularnym serniku, ale to zależy od stopnia wysuszenia bezy. Ciasto w sumie jest proste w wykonaniu, choć trzywarstwowe (cztery, licząc rabarbar) i bardzo smaczne. A do tego ładnie prezentuje się na talerzu, zwłaszcza, gdy przed pieczeniem nie ugłaszczemy piany na równo, tylko zrobimy coś w rodzaju wzburzonych fal :-)

 

 

 SKŁADNIKI:

    Ciasto:
    - 2 szkl. mąki pszennej tortowej
    - 1/2 szkl. cukru pudru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
   - 150 g masła
    - 5 żółtek 
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego

    Masa budyniowa:

    - 1 litr mleka
    - 2 żółtka 
    - 3 budynie waniliowe lub śmietankowe (po 40 g każdy, bez cukru)
    - 3/4 szkl. cukru

    Dodatkowo:

    - ok. 500 g rabarbaru (u mnie wyszło mniej) 

    Beza:
    - 7 białek (5 z ciasta, 2 z masy budyniowej)
    - 3/4 szkl. cukru
    - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki octu (u mnie jabłkowy)

Przygotowanie.
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia posiekać z masłem, dodać żółtka oraz cukier waniliowy, zagnieść jednolite ciasto. Następnie rozwałkować i włożyć do formy (24 x 36 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Podpiec 10-15 minut w temp. 180 st.C.

W tym czasie ugotować budyń.
Jedną szklankę mleka zmiksować (roztrzepać) z żółtkami i proszkiem budyniowym. Resztę mleka (3 szklanki) zagotować z cukrem, następnie wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając doprowadzić ponownie do zagotowania. Od tego momentu gotować około 1 minuty, nie przerywając mieszania. Odstawić z ognia, trochę przestudzić i wylać na podpieczone ciasto.

Rabarbar pokroić w nieduże kawałeczki, posypać nim warstwę budyniową.

Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet, krótko zmiksować. Pianę wyłożyć na rabarbar (najlepiej jest najpierw wyrównać całość, a potem łyżeczką zrobić "fale").
Ciasto piec w temperaturze 160 st.C przez 50-55 minut.

Na podstawie przepisu z tego bloga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz