poniedziałek, 22 października 2007

Chałka jogurtowa



Mógłby to być kolejny przepis na klasyczną chałkę, lecz dzięki jogurtowi truskawkowemu otrzymałam chałkę z owocową nutką smaku, a do tego jeszcze obficie posypaną kruszonką śmietankową (mój ulubiony aromat tuż po waniliowym). Mmm… można jeść i jeść, a właściwie “skubać” - to mój sposób pałaszowania ciast drożdżowych, zwłaszcza chałek ;-)



Składniki:

- 1/2 kg mąki

- 5 dag drożdży

- 2 jajka

- 150 ml mleka

- 100 ml jogurtu

- 5 dag cukru

- 1/4 kostki masła

- szczypta soli


Kruszonka:

- 10 dag mąki

- 5 dag masła

- 5 dag cukru pudru

- olejek waniliowy lub śmietankowy - kilka kropli


Mleko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 2 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jajka wymieszać z jogurtem, cukrem, solą i stopionym masłem. Resztę mąki przesiać do miski, wlać rozczyn i masę jogurtową, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto zagnieść, podzielić na 3 lub 4 części, z każdej uformować wałek, a następnie zapleść warkocz. Chałkę ułożyć na natłuszczonej blasze i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut. Posmarować lekko podgrzanym mlekiem lub roztrzepanym jajem i posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w temp. 180°C.

1 komentarz:

  1. upiekłam dzis chałke ale nie wyszła taka wysoka jak na obrazku,dodałam raz tyle cukru i aromat waniliowy-była idealna

    OdpowiedzUsuń