wtorek, 23 października 2007

Ciasto mleczne


Wygląda na zwykłą babkę typu “Murzynek” ? - i owszem , tyle , że jest jeszcze prostsze i nie potrzeba używać miksera do jego wykonania. Znowu poszłam na łatwiznę , ale czasami poszukujemy przepisu na takie właśnie ciasto - mało skomplikowane , w miarę szybkie do zrobienia i oczywiście smaczne. Właściwie nie wiem skąd wzięła się jego nazwa , ale do mleka pasuje idealnie :-)

Składniki:
- 1/2 kostki margaryny
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mleka
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka dżemu
- 1 duże jajo (lub 2 małe)

Lukier:
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- kilka kropli aromatu śmietankowego

Margarynę, cukier i mleko zagotować, ostudzić. Dodać wszystkie "suche" składniki i dżem - wymieszać. Dodać jajko i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wylać ciasto do małej blaszki i piec 40-50 minut w temp. 180st C.(najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). Składniki lukru wymieszać razem i polać jeszcze ciepłe ciasto.

24 komentarze:

  1. Evenko, zrobilam je wczoraj :) Jest bardzo smaczne i proste w wykonaniu :) Dziekuje za przepis, pozdrawiam.
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się Majanko , że smakowało i dziękuję za komentarz :-) Tym bardziej , że wszystkie komentarze do starszych postów zostały na starym blogu i było tu trochę pusto... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam serdecznie.Mam pytanie : formy o jakich wymiarach ( długość, szerokość)użyłaś do upieczenia ciasta
    dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja forma miała wymiary 12 x 22 cm.
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam. Bałam się strasznie bo w ucieranych ciastach przeważnie wychodzą mi zakalce. Ale udało się. Jest pyszne. Nie za słodkie, lekko wilgotne. polecam. zwłaszcza ciepłe z zimnym mlekiem. Wiem - niezdrowo, ale smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A można zrezygnować z dżemu? I ostudzić składniki i potem dodac zimne czy ciepłe ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wprawdzie to tylko 1 łyżka dżemu , ale z nim ciasto będzie troszkę bardziej wilgotne. Jednak nic się nie stanie , jeśli go nie dodamy.
    Ostudzone mleko z cukrem i margaryną może być ciepłe , byle nie gorące.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję :) I chyba będzie tez mniej słodkie prawda ?

    OdpowiedzUsuń
  9. No niby tak , ale to niezauważalna ilość słodyczy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszedł mi piękny zakalec :( A robiłąm jak w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis na Twoje ciasto tylko bez cynamonu znalazłam tu
    http://bajkowakuchnia.blogspot.com/2012/08/wilgotna-babka.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Przykro mi z powodu zakalca. Osobiście nigdy nie miałam z tym ciastem problemu.

    Ervisho , dziękuję za info , ale dopóki nie ma tam mojego zdjęcia , to jest OK (to nie był mój autorski przepis).

    OdpowiedzUsuń
  13. Aha. Myślałam ze to Twój autorski :) Ale i tak wolałabym Cię poinformować.

    A co do zakalca do mógł on wyjść bo dało się za małe jajko? I czy te ciasto ma być takie zbite czy puszyste jak biszkopt lub murzynek ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Lepiej dmuchać na zimne ;-)

    Zakalec nie wyjdzie z powodu zbyt małego jajka. Powód musi być inny. Zauważyłam np. , że niektóre margaryny po rozpuszczeniu są bardzo "wodniste" , może to dlatego.

    OdpowiedzUsuń
  15. Czyli ciasto wo wylania do foremki musi być gęste? Jeśli tak to trzeba dać więcej mąki ?

    OdpowiedzUsuń
  16. a moze za mało proszku do pieczenia. pół łyżeczki to wydaje mi się mało.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto ma być dosyć rzadkie (coś jak do murzynka). Ewentualnie można dosypać mąki , ale tylko trochę.
    Proszku do pieczenia rzeczywiście dodaje się tylko pół łyżeczki , ale nie zapominaj , że jest jeszcze cała łyżeczka sody ;-)
    Aha , może powinnam dodać , że używam szklanki o pojemności 250 ml.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wczoraj moja mama robiła murzynka i ciasto było bardzo gęste. Od kiedy pamiętam było tak gęste ze łycha stawała dębem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Juz wiem co zrobiłam źle... Nie zauważyłąm ze w przepisie jest soda i jej nie dałam :(

    OdpowiedzUsuń
  20. Ervisha , serio ? W takim razie dałam kiepski przykład , ale u mnie ciasto na murzynka nigdy nie wychodzi gęste ;-)) Tak , czy siak powinno spływać z łyżki , a nie trzymać się jej ;-)

    Anonimowy , trzeba uważnie czytać przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Tak :)
    Moja mama robi je tak:
    kostka masła
    4 jajka (białka i żółtka osobno)
    szklanka cukru
    2,5 pełne szklanki mąki
    mały proszek do pieczenia
    łyżka kakao

    I na prawde wychodzi bardzo gęste ze trudno potem białka wymieszać z masą i na pewno nie schodzi z łyżki :D ale wychidzi na bank :D

    OdpowiedzUsuń
  22. A i jeszcze daje troche wody i wiśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. A maragryne trzeba rozpuścić w mleku z cukrem? i jaki cukier puder czy kryształ ?

    OdpowiedzUsuń
  24. Margarynę razem z cukrem i mlekiem trzeba zagotować (do rozpuszczenia składników).
    Cukier ma być zwykły , kryształ.

    OdpowiedzUsuń